Akut romatizmal ateş nedeniyle polikliniğe başvuran hastalarda serum iskemi modifiye albümin ve n-terminal pro-brain natriüretik peptit düzeyinin tanıdaki yerinin belirlenmesi
Determining the location of the diagnosis of the serum ischemia modified albumin and N-terminal-pro brain natriüretic peptit levels in children with acute rheumatic fever in patients admitted to the policlinic
- Tez No: 464080
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Romatizmal Ateş, Çocuklar, İskemi Modifiye Albümin, NT-proBNP, Acute Rheumatic Fever, Children, Ischemia modified albumin, NT-proBNP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Tedavi süreci boyunca Akut Romatizmal Ateş (ARA) olan çocuklarda iskemi modifiye albumin (IMA) ve N-terminal pro-beyin natriüretik peptit (NT-proBNP) düzeylerini araştırmak. Yöntem: Çalışmaya Akut Romatizmal Ateş tanısı alan 35 hasta ile, aynı yaş ve cinsiyet ile uyumlu olarak 30 sağlıklı çocuk dahil edildi. Akut Romatizmal Ateş tanısı Jones Kriterlerine göre belirlendi. Akut faz reaktanlarına (eritrosit sedimantasyon hızı ve CRP), hastalığın başlangıcında ve kan değerleri normal düzeye geldiğinde bakıldı. İskemi modifiye albümin ve NT-proBNP düzeyleri için de eş zamanlı kan örnekleri alındı. Bulgular: Tüm bu parametrelerin kan düzeyleri başvuru sırasında kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Akut Romatizmal Ateş grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Tedaviden sonra ise anlamlı olarak azalmış olarak tespit edildi. Tedavi sonrası grup ile kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu. NT-proBNP düzeyleri ile iskemi modifiye albümin düzeyleri arasınada pozitif korelasyon serumlar çalışıldıktan sonra gösterilecektir. Sonuç: Bu çalışmada; ARA tanılı hastalarda tanı anında akut faz reaktanları, eritrosit sedimantasyon hızı ve CRP seviyeleri, artmış inflamasyonun bir işareti olarak yüksek olduğu gösterilmiştir. Akut Romatizmal Ateş hastalarında tedavinin etkinliğini değerlendirmek için serum IMA ve NT-proBNP düzeyleri, eritrosit sedimantasyon hızı ve CRP gibi takip göstergesi olarak kullanılabileceği, serum örnekleri çalışıldıktan sonra ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate ischemia modified albumin (IMA) and N-terminal pro-Brain Natruetic Peptide (NT-proBNP) levels in children with acute rheumatic fever (ARF) during therapy. Study design: Thirty five patients with ARF and 30 healthy, age and sex matched children were included in the study. The diagnosis of ARF was established according to the modified Jones criteria. Acute phase reactants [erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP)] are analyzed when the initial of the diseases and blood levels are normal levels returned normal. Blood samples were collected for the IMA and NT-proBNP simultaneously. Results: Blood levels of the all of the parameters were significantly higher in ARF group compared with controls at the time on admission. After treatment, statistically important decrements were determined in the levels of ESR, CRP, IMA and NT-proBNP levels. There was no significant difference between after treatment and control group. After serums studied, that will be displayed the positive correlation between levels of IMA and NT-proBNP. Conclusions: The present study shows that increased erythrocyte sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) levels in patients with ARF at the time of diagnosis is a sign of increased inflamation. After the serum samples studied, serum IMA and NT-proBNP levels may be used as a follow-up marker like CRP and ESR for evaluating the efficacy of treatment in ARF.