Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda serum adma ve arjinin türevleri düzeylerinin potansiyel ölümcül nedenlerin ayrımında tanısal değeri
Diagnostik value of the levels of serum adma and other arginine derivatives in patients with chest paint admitted to the emergency department
- Tez No: 464079
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: L-arjinin, ADMA, kardiyovasküler hastalık, biyobelirteç, L-arginine, ADMA, cardiovascular diseases, biomarkers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Göğüs ağrısı, toraks veya abdominal boşlukta bulunan organlar ile toraks duvarı, altta ksifoid, üstte suprasternal çentik ve iki orta aksiler hat arasında kalan bölgede hissedilen rahatsızlık olarak tanımlanır. Akut göğüs ağrısı aniden ortaya çıkar ve ölümcül sonuçlara sebep olur. Acil servislere en sık başvuru nedenlerinden birisidir. Bu çalışmanın amacı, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda serum ADMA ve Arjinin türevleri düzeylerini tespit ederek, ciddi morbidite ve mortaliteye sebep olan hastalıkların erken tanısındaki değerini araştırmaktır. Çalışmamıza göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuran ve bu şikâyetinin başlangıcından itibaren en fazla 48 saat geçmiş, 18 yaşından büyük ve aydınlatılmış onam formu alınan hastalar ile herhangi bir şikâyeti ve hastalık hikâyesi olmayan, fizik muayenede patolojik bulgu saptanmayan 18 yaşından büyük, sağlıklı gönüllüler kontrol grubu olmak üzere toplam 219 kişi dahil edilmiştir. Analiz bulguları genel olarak bağımsız grup karşılaştırma testleri ile ki-kare analiz yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Vaka ve kontrol grupları arasında ADMA, SDMA, sitrülin ve total metil arjinin değerleri farklı bulunmazken arjinin, arjinin/ADMA ve arjinin/total metil arjinin oranları farklı bulunmuştur. Arjinin/ADMA oranı ortalaması vaka grubunda artış göstermiş ve ayırıcı tanısal değeri olan duyarlık (%75) ve özgüllük (%95) bilgileri kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Arjinin türevleri ve diğer kardiyak enzimler belirlenen kardiyovasküler hastalıklar arasında önemli düzeyde farklılık göstermemiştir. Arjinin türevleri konusunda yapılmış olan literatürdeki çalışmalarda değişen serum değerlerinin kardiyovasküler hastalıklar için belirgin risk faktörü olabileceği ifade edilmektedir. Çalışmamızın sonucunda özellikle arjinin/ADMA ve arjinin/total metil arjinin oranlarındaki değişimin ayırıcı tanı açısından biyobelirteç olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Özellikle acil serviste göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda mortal hastalıkları belirlemek açısından arjinin türevi belirteçlerin kullanılabileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Chest pain is defined as a discomfort in the region between the organs in the thorax or abdominal cavity and the thorax wall, the xyphoid below, the suprasternal notch above and the two middle axes on the line. Acute chest pain suddenly emerges and causes fatal outcomes. It is one of the most common reasons for emergency services. The aim of this study was to investigate the diagnostic value of serum ADMA and Arginine derivatives in patients admitting to emergency departments with chest pain for early diagnosis of serious morbidity and mortality. A healthy volunteer control group with no complaints and illnesses, and the patients who were admitted to our clinic in 48 hours with complaints of chest pain, no pathological findings on physical examination, and 18 years of age or older of 219 people were included in our study. Analysis results were generally obtained using independent group comparison tests and chi-square analysis methods. The values of arginine, arginine / ADMA and arginine / total methyl arginine ratios were found to be significantly different while the levels of serum ADMA, SDMA, citrulline and total methyl arginine were not significantly different between case and control groups. Arginine/ADMA ratio significantly increased in the case group and the diagnostic values of sensitivity (75%) and specificity (95%) were acceptable. Arginine derivatives and other cardiac enzymes did not differ significantly between the identified cardiovascular diseases. In the literature on arginine derivatives, it is stated that raised serum values may be a significant risk factor for cardiovascular diseases. As a result of our study, it was revealed that the changes in the ratios of arginine/ADMA and arginine/total methyl arginine could be used as biomarkers in terms of diagnostic value. We suggest that arginine derivation markers may be used to identify mortal diseases, particularly in patients presenting with complaints of urgent chest pain.