Ankilozan spondilitli hastalarda serum IL-17 ve IL-23 düzeylerinin hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
Relationship between IL-17 and IL-23 levels with disease activity, functional status and quality of life in ankylosing spondylitis patients
  1. Tez No: 464086
  2. Yazar: ALİEKBER TAYFUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜNEVVER SERDAROĞLU BEYAZAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, IL-17, IL-23, hastalık aktivitesi, Ankylosing spondilitis, IL-17, IL-23, disease activity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmadaAnkilozan Spondilit (AS) hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla serum IL-17 ve IL-23 düzeylerini ve bu sitokinlerin hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Materyal ve metod: Bu çalışmaya Rize ilinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR kliniğine 01/04/2016-01/10/2016 tarihleri arasında tanı ve tedavi amacı ile başvuran ve sorumlu araştırmacı tarafından Modifiye New York kriterleri ve ASAS kriterlerine göre AS tanısı alan 86 hasta dahil edildi. Kontrol grubu olarak hastanemize rutin kontrol amaçlı başvuran sağlıklı bireylerden yaş ve cinsiyet göz önünde bulundurularak toplam 70 birey dahil edildi.Hasta ve kontrol grubunda boy, kilo, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek gibi demografik verileri kaydedildi.Hastaların muayenesi ile birlikte hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, entezit indeksi ve genel ağrı durumları değerlendirildi.Serum IL-17 ve IL-23 düzeyleri enzyme-linked immüno sorbent assay (ELISA) yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 86 AS hastası (56 erkek, 30 kadın) ve 70 sağlıklı bireyler (17 erkek, 53 kadın) olmak üzere toplam 156 birey alındı. Hasta ve sağlıklı bireylerin ortalama yaşı sırasıyla 40±12,05 ve 41±11,77 yıl idi ve yaş değişkeni açısından gruplar benzerdi. AS hastalarında serum IL-17 ve IL-23 seviyeleri sağlıklı bireylerden daha yüksekti ve fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p0,05). Hastaları tedavi bakımından anti-TNF alanlar ve SOAİİ alanlar şeklinde iki gruba ayırdığımızda, serum IL-17 ve IL-23 seviyeleri bakımından iki grup arasında fark saptanmadı (p>0,05). AS hastalarında serum IL-17 seviyesi ile ASDAS-ESH ve ASDAS-CRP arasında istatistiksel olarak anlamlı, ancakdüşük düzeykorelasyon (sırasıyla p=0,024, r=0,244; p=0,017, r=0,258) saptanmasına rağmen Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite indeksi (BASDAI), Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeks (BASFI), Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI), Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi İndeksi (ASQoL) ve entezit indeksi (SPARCC) ile korelasyon saptanmadı (p>0,05). AS hastalarında serum IL-23 seviyesi ile aşil VAS skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon (p=0,015, r=0,262) saptanmasına rağmen diğer klinik parametreler ile korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: AS hastalarının serum IL-17 ve IL-23 seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Serum IL-17 ve IL-23 seviyeleri ile hastalık aktivitesini yansıtan ASDAS arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı. IL-17 ve IL-23'ün AS patogenezinde önemli rol oynayan sitokinler olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction:In this study, we aimed to determine serum IL-17 and IL-23 levels in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) compared to healthy controls and to determine the association of these cytokines with disease activity, functional status and quality of life. Materials and methods:This study was carried out between the dates of 01/04 / 2016-01 / 10/2016 in Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine Training and Research Hospital FTR clinic in Rize. 86 patients who received AS diagnosis according to Modifiye New York criteria and ASAS criteria were included by the responsible investigator. For the control group, 70 healthy individuals who attended the hospital for routine checks were included according to their age and gender. Demographic data such as height, weight, age, sex, education status and profession were recorded in the patient and control group. Disease activity, functional status, quality of life, enthesitis index and general pain status were evaluated with the patient's examination. Serum IL-17 and IL-23 levels were assayed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: 156 individuals who consisted of 86 AS patients (56 male, 30 female) and 70 healthy individuals (17 male, 53 female) were included in the study.Patients and healthy individuals had an average age of 40±12,05 and 41±11,77, respectively. Groups were similar in age variability. Serum IL-17 and IL-23 levels were higher in AS patients than in healthy subjects and the difference was statistically significant (p0,05). However, serum IL-23 levels were significantly higer in AS patients than that in controls.There was no difference between the two groups in terms of serum IL-17 and IL-23 levels when we divided the patients into two groups as anti-TNF and SOAI sites for treatment (p>0,05). Although there was statistically significant but low level correlation between serum IL-17 level and ASDAS-ESH and ASDAS-CRP in AS patients (p=0,024, r=0,244; p=0,017, r=0,258 respectively), there was no correlation with Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), Ankylosing Spondylitis Quality of Life Index (ASQoL) and enthesitis index (SPARCC).Although there was a statistically significant correlation (p = 0,015, r = 0,262) between serum IL-23 level and Achilles VAS score in AS patients, there was no correlation with other clinical parameters (p>0,05). Conclusion:Serum IL-17 and IL-23 levels of AS patients were found to be higher. There was a significant positive correlation between serum levels of IL-17 and IL-23 and ASDAS reflecting disease activity. IL-17 and IL-23 are thought to be cytokines that play an important role in the pathogenesis of AS.