Influenza A 2009 (N1N1) virüsünde h275y mutasyonunun real-time RT PCR yöntemi ile araştırılması
Investigetion of h275y mutation at influenza a 2009 (H1N1) virus BY real-time RT PCR method
  1. Tez No: 464119
  2. Yazar: BURCU ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Influenza A 2009 (H1N1), pandemi, H275Y mutasyonu, sürveyans, Influenza A 2009 (H1N1), pandemiC, H275Y mutation, surveillance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Influenza virüsleri, solunum yolu hastalıklarının sebep olduğu morbidite ve mortalitenin başlıca etkenidir. Tarih boyunca birçok Influenza epidemisi ve pandemisi görülmüştür. 21. yuzyılın ilk pandemisi olan 2009 pandemisinde etken, Influenza A 2009 (H1N1) virüsüdür. Yapılan araştırmalar 2009 pandemisine neden olan etkenin H1N1 virüsünün yeni bir suşu olduğunu göstermiştir. Yeni virüs, dört farklı kaynaktan genetik materyal alarak meydana gelmiştir. Influenza A 2009 (H1N1) tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir nöraminidaz inhibitörü olan oseltamivir kullanılmasını önermektedir. Pandemi döneminde dünya genelinde oseltamivir dirençli vakaların bildirilmeye başlanmasıyla DSÖ, oseltamivir direnç durumunun dikkatli bir şekilde izlenmesini tavsiye etmiştir. Oseltamivir direncine, nöraminidaz gen bölgesinde meydana gelen H275Y mutasyonu neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran hastaların Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen klinik örneklerinden pandemik Influenza A 2009 (H1N1) olduğu saptanan 131suş oseltamivir duyarlılığı ve direnci açısından MGB tagman propları kullanılarak, hızlı ve duyarlılığı yüksek bir teknik olması nedeniyle Real-Time Revers Transkriptaz PCR yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda 58 suş oseltamivir direnci açısından duyarlı saptanırken 73 suş'tan düşük RNA kalitesi nedeni ile sonuç alınamamıştır. Aktif antiviral direnç gözlemi yeni tedavi yöntemlerinin ve sürveyans ağlarının oluşturulması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Influenza viruses are the main cause of morbidity and mortality caused by respiratory diseases. Throughout history there have been many influenza epidemics and pandemics. The 2009 pandemic, which is the first pandemic of the 21st century is the Influenza A 2009 (H1N1) virus. The investigations have shown that the cause of the 2009 pandemic is a new strain of the H1N1 virus. Genetic material of the new virus has been occured from four different sources. WHO (World Health Organization) recommends the use of oseltamivir which is a neuraminidase inhibitor, in the treatment of pandemic Influenza A 2009 (H1N1) virus. WHO has suggested that the oseltamivir resistance state be monitored carefully when begun to report oseltamivir-resistant cases worldwide during the pandemic period. H275Y mutation that occurs in the gene region of the neuraminidase is caused oseltamivir resistance. In this study, 131 virus strains that detected pandemic Influenza 2009 (H1N1) which obtained from the clinical samples from the Medical Microbiology Laboratory of Yeditepe University Hospital were investigated by the Real time Reverse Transkriptase PCR method with MGB tagman probes because of being fast and sensitive technigue. As a result of the study, 58 strains were susceptible to oseltamivir and 73 strains did not result in low RNA quality. Active antiviral resistance monitoring is important for establishing new treatment modalities and surveillance networks.