Erişkin olgularda uygun laringeal maske airway (LMA ) boyutunun belirlenmesinde farklı yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of different methods in determining the laryngeal mask airway (LMA) size in adult patients
- Tez No: 563087
- Danışmanlar: PROF. EROL GÖKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laringeal maske airway, LMA boyut seçimi, elektif cerrahi, LMA yerleştirme parametreleri, ventilasyon parametreleri, postoperatif havayolu komplikasyonları, Laryngeal mask airway, LMA size selection, elective surgery, LMA placement parameters, ventilation parameters, postoperative airway complication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ameliyathanesinde erişkin olgularda elektif cerrahi için kullanılan LMA'nın uygun boyutunun belirlenmesinde, farklı LMA boyutu seçim yöntemlerinin, başarılı LMA uygulanmasına, perioperatif ventilasyon parametrelerine ve postoperatif havayolu komplikasyonlarına etkisi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma“Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı”onayı alındıktan sonra (Tarih: 19/07/2018, Karar no: 2018/18-27, Prof. Dr. Ali Rıza ŞİŞMAN), 1 Ocak 2017-1 Ocak 2018 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ameliyathanesinde LMA kullanılarak anestezi uygulanan ve elektif cerrahi geçiren ASA I-II grubundan, 18-70 yaş arası olguların kayıtlarından elde edilen verilerle gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızın dahil edilme kriterlerine uygun toplamda 190 olgu bulunduğu belirlendi. Olgular için kullanılan LMA boyutunun seçim yöntemine göre olgular 5 farklı gruba ayrılarak incelendi. Üretici firmaların önerdiği vücut ağırlığına göre LMA boyutu seçilmiş olan 51 olgu“Grup Kilo”olarak kaydedildi. LMA boyutuna olguların dış kulak yolu aurikulasının genişliğine yaklaşık denk gelen büyüklüğe göre karar verilmiş 33 olgu“Grup Kulak”olarak kaydedildi. Olguların dil genişliklerine karşılık gelen LMA boyutlarının seçilmiş ve uygulanmış olduğu 38 olgu“Grup Dil”, olguların ellerinin palmar yüzlerine bakılarak baş parmak ve küçük parmak dışa doğru açıldıktan sonra 2., 3. ve 4. parmaklar bitişik vaziyette iken oluşan genişliğe yaklaşık uyan LMA boyutu tercih edilmiş 36 olgu“Grup Parmak”, olguların tiromental mesafelerine bakılarak, bu mesafeye denk gelecek boyuttaki uygun LMA seçilmiş 32 olgu“Grup Tiromental”olarak kaydedildi. LMA yerleştirme skoru açısından en iyi skorun Grup Kulakta olduğu; LMA yerleştirilmesi için yapılan deneme sayıları açısından en iyi grubun Grup Kulak olduğu; tercih edilen LMA boyutları açısından en kötü sonuçların Grup Kilo ve Grup Tiromentalde olduğu ve olgularda postoperatif gelişen komplikasyonlar açısından boğaz ağrısı komplikasyonu için en iyi grubun Grup Kulak olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda; Grup Kulak olgularında elde ettiğimiz uygun ventilasyon için başarılı LMA yerleştirilme oranları bildirilen diğer çalışmalardaki uygun ventilasyon için başarılı LMA yerleştirilme oranları ile karşılaştırılabilir bulunmuştur. Çalışmamızın sonuçları uygun LMA boyutuna karar vermek için kulak boyutu ölçüm metodunun etkin yöntemlerden biri olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı kulak boyutunun uygun LMA boyutu seçimi için kılavuz olarak kullanılabileceği söylenebilir. Bu metot halen kullanılmakta olan metotlara ek olabilir ve kullanıcıları vücut ağırlığı/cinsiyete dayalı formülleri ve tabloları hatırlamaktan kurtarabilir. Ancak yine de farklı metotların kullanımı ve araştırılması için prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and objective: In this study, we aimed to compare the effects of different LMA size selection methods on successful LMA application, perioperative ventilation parameters and postoperative airway complications in determining the appropriate size of LMA used for elective surgery in adult patients in our operating room. Material and Method: This study is a retrospective analysis of case files that contain the patients ASA I-II group, according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) Physical State Classification, aged between 18-70 and LMA used for elective surgery in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine between the dates January 2017 and January 2018. Patients with insufficient data were excluded from the study. Results: A total of 190 patients were included in our study grouped in 5 different ways. For the 51 cases, the LMA size was chosen according to the body weight of the patients in LMA size selection guided weight according to the body weight of the manufacturer. For the thirty-three cases, the size of the LMA, approximately equal to the width of the external auditory canal auricula, was used. The size of the LMA selected for thirty-eight cases was the LMA dimensions corresponding to the language width of the cases. In thirty-six cases, the size of the LMA that corresponds to the width of the fingers, while the thumb, and the small finger were opened to the outside, and the second, third and fourth fingers were adjacent, were preferred. In thirty-two cases, it was found that the appropriate LMA was chosen to correspond to this distance by looking at the thyromental distances of the cases. The best score in terms of LMA placement score was determined to be in Group Ear. The best group in terms of the number of attempts to place the LMA in the cases was determined as Group Ear. Group Ear was the best group for the complications of sore throat in terms of postoperative complications. Conclusion: In our study, successful placement rates for adequate and appropriate ventilation in Group Ear were found to be comparable with the success rates reported in other studies. The results of our study showed that the ear size measurement method was one of the effective methods to decide the appropriate LMA size. Therefore, it can be said that the ear size can be used as a guide for the selection of the appropriate LMA size. This method may be an addition to the methods currently in use and can save users from remembering formulas and tables based on body weight / gender. As a result, considering all these reasons and the data we obtained from our study, it is an effective and fast method to decide the appropriate LMA size according to the ear size, but there is still a need for prospective randomized controlled studies for the use and investigation of different methods.