Açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda ameliyat sonrası insizyon ağrısının akciğer kapasitesi (inspiratuar kapasite) üzerine etkisi
The effect of postoperative incision pain on lung capacity (inspiratory capacity) of the patients undergone open heart surgery
- Tez No: 464202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜKKE KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, akciğer kapasitesi, insizyon ağrısı, Open heart surgery, lung capacity, incision pain
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırma açık kalp cerrahisi sonrası oluşan insizyon ağrısının akciğer kapasitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 7 Ağustos 2015- 4 Mayıs 2016 tarihleri arasında Özel Acıbadem Internatıonal Hastanesinde açık kalp ameliyatı olan, çalışmaya katılmayı kabul eden 40 hasta alındı. Veri toplama aracı olarak; Hasta Tanılama ve Akciğer Kapasitesi Değerlendirme Formu ve Sayısal Ağrı Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Veriler, çalışmaya hastalarla yüz yüze görüşme yöntemiyle ve inspiratuar kapasite ölçümü yapılarak formlara kayıt edilerek toplandı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 22.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirildi. Hastaların tanımlayıcı verileri; ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran olarak verildi. Verilerin normal dağılımı Kolmogorov smirnov testi ile ölçüldü. Tekrarlayan ölçümlerin analizinde Wilcoxon test kullanıldı. Korelasyon analizinde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Sonuçlar yüzde 95'lik güven aralığında, anlamlılık p0.05) korelasyon olmadığı bulundu . Sonuç: Bu çalışmada, hastaların açık kalp cerrahisi sonrası oluşan insizyon ağrısının akciğer (inspiratuar) kapasitesi üzerinde etkili olduğu sonucuna varıldı. Hemşirelerin yanı sıra sağlık bakımı ekibinin bütün üyelerinin ameliyat sonrası ağrı yönetimi konusunda bilgilerinin, eğitim ve uygulama düzeyinde artırılması gerektiği önerildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study has been performed descriptively in order to determine the effects of incision pain on lung capacity after open heart surgery. Materials and Methods: The study included 40 patients undergone open heart surgery in Special Acıbadem International Hospital between the dates of 7 August 2015 – 4 May 2016 upon their permission. Patient Identification and Lung Capacity Form and Numeric Pain Rating Scale were used as the Data collection Tool. The data were collected by face to face interviews with the patients included in the study and recording the inspiratory capacity to the forms. The evaluation of the data made with SPSS 22.0 in computer environment. The descriptive data of the patients were evaluated as mean, standard deviation, median, minimum, maximum, frequency and ratio. Normal distribution of the data was measured with Kolmogorov smirnov test. In the analysis of the repetitive measurement, Wilcoxon test was used. In the Correlation analysis, Spearman correlation analysis was used. The confidence interval of the results was %95; the significancy was p0.05) correlation between hour 12, 24, 36, 48, 60, 72 and day 4, 5 and day 6 VAS score and inspiratory capacity. Results: This study revealed that the incision pain after open heart surgery had effect on lung (inspiratory) capacity. It was recommended that both nurses and all the health care staff should be trained on theory and practice level regarding the postoperative pain management.