Açık kalp ameliyatı geçiren hastalara ameliyat sonrası uyanma sürecinde uygulanan müzikal müdahalenin ağrı ve konfor düzeyi üzerine etkisi
The effect of musical intervention on pain and comfort level of patients undergoing open heart surgery during the postoperative waking process
- Tez No: 888359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM ŞEN OLGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, yoğun bakım ünitesi, müzik terapisi, ağrı, konfor, Open heart surgery, intensive care unit, music therapy, pain, comfort
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, açık kalp ameliyatı geçiren hastalara ameliyat sonrası uyanma sürecinde uygulanan müzikal müdahalenin ağrı ve konfor düzeyine etkisini incelemek amacıyla son test kontrol gruplu deneysel tasarımda yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak - Ekim 2022 tarihleri arasında kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon desteği alan açık kalp ameliyatı geçirmiş hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini gönüllü ve dahil edilme kriterlerine uyan 52 hasta oluşturmuştur. Veriler Hasta Bilgi Formu, Sayısal Ağrı Skalası ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Deney grubu hastalara (n=26) açık kalp ameliyatı sonrası yoğun bakımda mekanik ventilasyon desteğinde iken müzikal müdahale uygulanırken kontrol grubu hastalara (n=26) rutin postoperatif yoğun bakım prosedürü uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Katılımcıların %59,6'sı 60 yaş ve üzeri, %57,7'si erkek, %94,2'si evli, %57,7'si ilköğretim mezunu, %63,5'i daha önce yoğun bakım yatmamış ve %69,2'si kronik hastalığa sahiptir. Kontrol grubunda yer alan hastaların genel konfor ölçeği ve ağrı skoru puan ortalaması sırasıyla 135,69±10,73 ve 4,73±2,83'tür. Deney grubunda yer alan hastaların genel konfor ölçeği ve ağrı skoru puan ortalaması sırasıyla 144,07±17,23 ve 3,80±1,87'dir. Deney grubu hastalarında müzikal müdahale sonrası Genel Konfor ölçeği ve alt boyutları ferahlama ve rahatlama düzeyleri puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu (p˂0,05), ancak ağrı skoru puan ortalaması arasında anlamlı fark olmadığı saptandı (p˃0,05). Bulgular açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda yoğun bakım sürecinde uygulanan müzikal müdahalenin konforu olumlu etkilediğini göstermektedir. Açık kalp cerrahisi geçiren hastalara müzikal müdahalenin, medikal tedaviye ek olarak seans sayıları ve müzik tercihleri dikkate alınarak uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted experimentally to examine the effect of musical intervention on the pain and comfort level of patients undergoing open heart surgery during the postoperative waking process. The sample of the study consisted of openheart surgery patients who received mechanical ventilation support in the cardiovascular surgery intensive care unit between January and October 2022 at Balıkesir University Health Practice and Research HospitalThe study sample consisted of 52 patients who volunteered and met the inclusion criteria. Data were collected using the 'Patient Information Form' including socio-demographic data, Numerical Pain Scale' and 'General Comfort Scale'. The experimental group patients (n=26) received musical intervention while on mechanical ventilation support in the intensive care unit after open heart surgery. Control group patients (n=26) underwent routine postoperative intensive care procedure. Descriptive statistics, chi-square test, Mann Whitney U test and Wilcoxon test were used to analyze the data. 59.6% of the participants were 60 years of age or older, 57.7% were male, 94.2% were married, 57.7% were primary school graduates, 63.5% had not been hospitalized in intensive care before and 69.2% had chronic diseases. The mean scores of the general comfort scale and pain score of the patients in the control group were 135.69±10.73 and 4.73±2.83, respectively. The mean scores of the general comfort scale and pain score of the patients in the experimental group were 144.07±17.23 and 3.80±1.87, respectively. It was found that there was a significant difference between the mean scores of the General Comfort Scale and its sub-dimensions of relief and relaxation levels after musical intervention in the experimental group patients (p˂0.05), but there was no significant difference between the mean scores of the pain score (p˃0.05). The findings are clear the musical program applied during the intensive care period in patients undergoing cardiac surgery intervention has a positive impact on comfort. It is recommended that musical intervention be applied to patients undergoing open heart surgery in addition to medical treatment, taking into account the number of sessions and music preferences.