Deneysel sepsise bağlı gelişen çoklu organ yetmezliğinde enginar ekstresinin koruyucu ve tedavi edici etkinliği
Protective and therapeutic activities of artichoke extract in experimental sepsis caused by multiple organ failure
- Tez No: 464279
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KABASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, çoklu organ yetmezliği, enginar, sıçan, sitokinGereç ve Yöntem: Çalışmada 3-4 aylık ve her iki cinsiyetteki hayvanlar 5 gruba (K, K+ T, T+ S ve S+ T) ayrılmış, 2 ve 5 günlük ilaç uygulamasının sonucunda
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, sepsise bağlı gelişen organ yetmezliklerinde, enginar ekstresinin koruyucu ve tedavi edici etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 3-4 aylık ve her iki cinsiyetteki hayvanlar 5 gruba (K, K+ T, S, T+ S ve S+ T) ayrılmış; 2 ve 5 günlük ilaç uygulamasının sonucunda, dekapitasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Dekapitasyon işlemi öncesinde ve dekapitasyondan sonra, bütün hayvanlar tartılmış ve vücut sıcaklıkları rektal termometre kullanılarak ölçülmüştür. Dekapitasyon sonrası kan ve doku (beyin, böbrek, karaciğer, ileum, akciğer) örnekleri alınmıştır. Serumda ALT, AST, kreatinin, IL-1β, IL-6, IL-10 TNF-α ve adiponektin (ADP) düzeyleri ve izole edilen dokularda da MPO, Kaspaz-3 ve NF-κB düzeyleri incelenmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler PRIZM 5 istatistik programı ile yapılmıştır. Sonuçlar: Deneysel sepsise bağlı gelişen çoklu organ yetmezliğinde, enginar ekstresi sitokin parametrelerinde ve apoptotik süreçte iyileşme sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study is to analyze the protective and therapeutic activities of artichoke extract in experimental sepsis caused by multiple organ failure. Material and Method: In this study, both male and female; 3 or 4 month-aged animals were seperated as 5 groups (K, K+T, S, T+ S and S+ T) and decapitated after drug application during 2 and 5 days. Rectal body temperatures and body weights all measured before and after operation. With decapitation, blood and tissue (brain, kidney, liver, ileum, lungs) samples were collected. ALT, AST, kreatinin, IL-1β, IL- 6, IL-10 TNF-α and adiponectin (ADP) grades were examined in the serum and MPO, Caspase-3 and NF-κB grades were examined in some of isolated tissues. Data was asessed with PRIZM 5 program. Results: In experimental sepsis caused by multiple organ failure, artichoke extract provided benefits in cytokine levels and apoptosis process. K eywords: Sepsis, organ failure, artichoke, rat, cytokine