Hemşirelerin iş yaşamında ayrımcılığa ilişkin algılarının belirlenmesi
Determination of perceptions of nurses related to discrimination in working life
  1. Tez No: 464309
  2. Yazar: GÜLŞAH ÜNSAL JAFAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Hemşire, Hastane, Hasta Bakımı, Discrimination, Nurse, Hospital, Patient Care
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin iş yaşamında ayrımcılık algılarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri İstanbul ili Avrupa bölgesinde yer alan bir özel ve bir kamu üniversite hastanesinde çalışan, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 291 hemşireden elde edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından literatür ışığında iki bölümden oluşturulan anket formu ile elde edilmiştir. Birinci bölümde; hemşirelerin demografik özelliklerine ait verileri içeren 8 soru, ikinci bölümde ise, çalışma ortamına ilişkin ayrımcılık algısını belirlemeye yönelik 21, hasta bakımına ilişkin ayrımcılık algısını belirlemeye yönelik 18 ifadeden oluşan 39 soru yer almaktadır. Likert tipi hazırlanan anket verilerinin istatistik analizleri IBM SPSS Statistics 21 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların çoğunun 29 yaş altı, kadın, lisans mezunu oldukları üniversite hastanelerinde, servis hemşiresi olarak günde en az 9 saat çalıştıkları, mesleki ve kurumdaki deneyimlerinin 5 yıldan az olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin“refakatçisi olmayan hastaların hemşirelerin iş yükünü arttırması”,“VIP hastalara daha fazla ilgi gösterilmesi”ve“yatağa bağımlı hastaların bakımının iş yükü olarak görülmesi”ifadelerini hasta bakımında en yüksek ortalama ile ayırımcılık olarak algıladıkları,“Doktorların hemşirelere göre, çalışan personel üzerinde iş yaptırım gücünün daha fazla olması”,“Yöneticilerin çalışanların performansını objektif olarak değerlendirmemesi”ve“Sigara kullanan hemşirelerin, mesai saatleri içerisinde daha fazla dinlenme süresi kullanması”ifadelerini çalışma ortamında en yüksek ortalama ile ayırımcılık olarak algıladıkları ayrıca ayırımcılık algı ortalama değerlerinin hemşirelerin bazı demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study in order to determine the perceptions of discrimination of nurses in working life. The data of the study were obtained from 291 nurses selected by convenience sampling method, working in a private and public university hospital in the European side of Istanbul. The data were obtained by the researcher with a questionnaire form consisting of two parts in the light of literature. In the first part; 8 questions about the demographic characteristics of the nurses and in the second part; 39 questions consist of 21 statements to determine the discrimination perception related to the working environment and 18 statements to determine the discrimination perception related to patient care were included. Statistical analyses of Likert-type questionnaire data were performed with IBM SPSS Statistics 21 program. As a result of the research, it was determined that most of the participants were working as a service nurse for at least 9 hours a day in university hospitals where they graduated and were under 29 years old, and had less than 5 years of professional and institutional experience. It was determined that the nurses perceived the statements of“the patients without attendants were increasing the work load of the nurses”,“VIP patients were having more interest”and“the care of the bedridden patients was considered as work load”as the discrimination with the highest average in patient care,“Doctors have more sanction power on staff compared to nurses”,“Managers do not objectively assess the performance of employees”,“Nurses who smoke use more resting periods during working hours”as discrimination with the highest average in the working environment It was also determined that the mean values of discrimination perception differ according to some demographic characteristics of the nurses.