Exporting and employment generation: A study on Turkish manufacturing
İhracat ve istihdam yaratımı: Türkiye imalat sanayii üzerine bir çalışma
- Tez No: 464318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ KILIÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ticaret ve İşgücü Piyasası Etkileşimleri, İşgücü Talebi, İmalat Sanayii, Türkiye, Trade and Labor Market Interactions, Labor demand, Manufacturing Industry, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye imalat sanayinde ihracatın emek talebi üzerindeki etkisini analiz etmektir. Analizlerde Türkiye İmalat Sanayiinin 2003-2013 yılları arası firma düzeyindeki üretim ve ticaret veri seti kullanılmıştır. İhracatın emek talebi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için GMM (Generalized Method of Moments) ve Rassal Etkiler modelleri kullanılmıştır. Emek talebi dinamiklerinin değişip değişmediğini görmek için farklı teknoloji yönelimli endüstriler, farklı firma büyüklükleri ve 2-basamak NACE alt-endüstrileri için tahminler yapılmıştır. Sonuçlar ihracat ve ithalatın imalat sanayiinde firmanın emek talebini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde olumlu etkilediğini göstermektedir. Diğer taraftan, bu etkinin hem farklı teknoloji yönelimli endüstrilerde faaliyet gösteren firmalarda hem de farklı alt-endüstrilerde ve farklı firma büyüklüklerinde değiştiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the impact of exports on labor demand in Turkish manufacturing industry. Firm-level production and trade data of Turkish manufacturing industry for 2003-2013 is used in the analysis. GMM (Generalized Methods of Moments) and Random Effects models were used to explore the impact of exports on labor demand. The estimations were carried out for different technology oriented industries, firm sizes, and 2-digit NACE sub-industries to check if the labor demand dynamics change. The results showed that both manufacturing exports and imports have significant and positive impact on the labor demand of the firm. The impact, on the other hand, was found to differ not only in the firms operating in different technology oriented industries but also in different sub-industries of manufacturing and the firms in different sizes.