Türkiye radyoculuğunda yayıncılık seçeneği olarak tematik radyolar
As an alternative broadcasti̇ng type in Turkey thematic radio broadcasting
  1. Tez No: 464319
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL BİRSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Radyo, dijital teknoloji, tematik, yayıncılık, internet, Radio, digital technology, thematic, publishing, internet
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Radyo, günümüz kitle iletişim araçları arasında halen önemini korumakta ve gelişen teknoloji ile birlikte farklı bir boyut kazanmaktadır. Dijitalleşme ve kanalların çoğalmasıyla birlikte tematik yayıncılık, geleneksel radyo yayıncılığının yanında yeni bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Tematik yayıncılık belli bir ya da birkaç konuda uzmanlaşmış, ortak bir beğeniye sahip homojen bir kitleyi hedefleyen yayıncılık türü olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada, 2017 yılının Şubat ayında yayın hayatına devam eden 7 tematik radyo örneklem olarak seçilmiş ve derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak Türkiye radyoculuğunda yayıncılık seçeneği olarak tematik radyolar incelenmiştir. Çalışmanın amacı; tematik radyoların profili, işleyişi hakkında bilgi vermek ve program içerikleri oluşturulurken nelere dikkat edildiğini saptamaktır. Bunun yanı sıra günümüz radyo yayıncılığının durumunu saptamak ve gelecekteki radyo yayıncılığı hakkında öngörüde bulunmak bu araştırmanın diğer amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre, dijitalleşme ve teknolojinin gelişimine bağlı olarak tematik yayıncılık anlayışının giderek yaygınlaştığı görülmekte ve gelecekteki yayıncılık anlayışının tematikleşeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Radio is still remaining its important position among the mass media means and it is gaining a different dimension with the developing technologies.Thematic Broadcasting shows up as a new type along side of the traditional radio broadcasting as a result of the increasing number of channels and digitalization.Thematic radio Broadcasting is described as abroadcasting type which targets a homogeneous crowd of people who are specialised an at least one or more subject and have common likes. in ths study, 7 thematic radios are chosen as samples which are going on their broadcasting life in February, 2017 and they are analysed as a broadcasting alternative in turkey by the help of deep interviews. The aim of the study is providing information about the profiles and operations of thematic radios and determining what are taken into consideration while creating the contents. Furthermore, determining the situation of arrent radio broadcasting and predicting the future of it is among the other aims of this study. According to the datas obtaihed at the end of this study, it seems that thematic broadcasting understanding is becoming widespread depending on the developing technology and digitalization and it is considered that the future broadcasting understanding will be thematic.