Goodwin Konjonktür Dalgalanması Modeli: Türkiye uygulaması
Goodwin Business Cycle Model: An application for Turkey
- Tez No: 464329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. OĞUZ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Konjonktür Dalgalanması, Goodwin Konjonktür Dalgalanması Modeli, Sistem Dinamiği, NetLogo, Business Cycle, Goodwin's Business Cycle Model, System Dynamics, NetLogo
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Konjonktür dalgalanmalarının analizi iktisatta önemli konulardan biridir. Bu dalgalanmalara ilişkin sistematik analizler Keynesyen dönem ile birlikte başlamıştır. Bu analizler arasında, Goodwin'in Konjonktür Dalgalanması Modelinin özel bir yeri vardır. Goodwin modeli ekonomide emek ve sermaye arasındaki gelir dağılımı dinamiğinin analizinde ekolojik bir matematiksel model olan Lotka-Volterra (av-avcı) modelinden yararlanmıştır. Goodwin ayrıca, bu iki üretim faktörü arasındaki gelirden daha fazla pay alma mücadelesinde döngüsel bir durumun var olduğunu ileri sürmüştür. Bu çalışmada, Goodwin modeli çerçevesinde Türkiye'de 1965-2015 döneminde emek ve sermaye arasındaki gelir mücadelesinin döngüsel olup olmadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The analysis of business cycle is one of the important issues in economics. Systematic analyses on these cycles have begun with the Keynesian period. Among these analyses, Goodwin's Business Cycle Model has a special role. Goodwin's model employs Lotka-Volterra (predator-prey) model, a mathematical model in ecology, for analyzing income distribution dynamics between labor and capital in an economy. Besides, Goodwin asserts that the struggle between labor and capital for obtaining more national income has a cyclical character. In this study, it is explored that whether an income struggle between labor and capital is cyclical in the period of 1965 to 2015 in Turkey within the framework of Goodwin's model.