The psychopathic manager behaviour and the employee workplace deviance: The mediating role of revenge motive; The moderating roles of core self-evaluations and attitude importance
Psikopatik yönetici davranışı ve çalışanın işyerinde sapkın davranışı: İntikam niyetinin ara değişken rolü; Temel benlik değerlendirmelerinin ve tutumun öneminin şartlı değişken rolleri
  1. Tez No: 464390
  2. Yazar: SİNEM BULKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: işyerinde sapkın davranış, örgüte karşı intikam niyeti, örgüte yönelik sapkın davranış, psikopatik yönetici davranışı, temel benlik (öz benlik) değerlendirmeleri, tutumun önemi, yöneticiye karşı intikam niyeti, yöneticiye yönelik sapkın davranış, attitude importance, core self-evaluations, organisation-directed deviance, psychopathic manager behaviour, revenge motive towards the manager, revenge motive towards the organisation, supervisor-directed deviance, workplace deviance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu araştırma, psikopatik yönetici davranışı kavramını oluşturmayı ve psikopatik yönetici davranışı ölçeğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma ayrıca psikopatik yönetici davranışı ve işyerinde sapkın davranış arasındaki ilişkiyi, intikam niyeti kavramını ara değişken; temel benlik (öz benlik) değerlendirmeleri ve tutumun önemi kavramlarını şartlı değişken olarak ele alıp açıklamayı hedeflemektedir. Araştırma verileri, çeşitli mesleklerde ve sektörlerde bir yöneticiye bağlı olarak çalışan ya da daha önceden çalışmış 519 kişilik bir örneklem grubundan Türkiye'de toplanmıştır. Psikopatik yönetici davranışı ölçeği önerilen on boyuttan farklı olarak beş boyut olarak sonuçlanmıştır. Hipotezleri test etmek için basit doğrusal ve hiyerarşik regresyon analizleri uygulanmıştır. Basit doğrusal regresyon analizleri psikopatik yönetici davranışının yöneticiye yönelik ve örgüte yönelik sapkın davranış ile ilişkisinin anlamlı ve pozitif olduğunu göstermiştir. Yöneticiye karşı intikam niyeti, psikopatik yönetici davranışı ve yöneticiye yönelik sapkın davranış arasındaki ilişkide kısmi ara değişken etkisi göstermiştir. Benzer olarak, örgüte karşı intikam niyeti, psikopatik yönetici davranışı ve örgüte yönelik sapkın davranış arasındaki ilişkide kısmi ara değişken etkisi göstermiştir. Temel-benlik değerlendirmelerinin, yöneticiye karşı intikam niyeti – yöneticiye yönelik sapkın davranış, ve örgüte karşı intikam niyeti – örgüte yönelik sapkın davranış arasında beklenen şartlı değişken etkisi bulunamamıştır. Tutumun öneminin, yöneticiye karşı intikam niyeti – yöneticiye yönelik sapkın davranış, ve örgüte karşı intikam niyeti – örgüte yönelik sapkın davranış arasında şartlı değişken etkisi gözlemlenmiştir. Temel-benlik değerlendirmelerinin şartlı ara değişken etkisi desteklenmemiştir, ancak tutumun öneminin şartlı ara değişken etkisi desteklenmiştir. Hipotezleri daha ayrıntılı incelemek için değişkenlerin alt-boyutlarına ilave regresyon analizleri yapılmıştır. Demografik değişkenler bağımsız gruplar t-testleri ve tek yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Son olarak, bulgular tartışılmış olup; sınırlamalar, öneriler ve uygulamalar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
To the author's knowledge, this is the first study which introduces the construct of the psychopathic manager behaviour and aims for the development of the psychopathic manager behaviour (Psycho-Man B) measure. The study also aims for the understanding of the relationship between the psychopathic manager behaviour and the workplace deviance while investigating the mediating role of the revenge motive and the moderating roles of the core self-evaluations and the attitude importance. Data were collected from 519 employees from a wide variety of jobs and industries who currently work for or previously worked for a manager in a collectivist culture, Turkey. Psycho-Man B Measure was developed resulting in five dimensions as opposed to the proposed ten dimensions. Simple linear and hierarchical regression analyses were conducted to test the hypotheses. The results of simple linear regression analyses showed that the psychopathic manager behaviour was positively significantly related to supervisor-directed deviance and organisation-directed deviance. Revenge motive towards the manager partially mediated the relationship between the psychopathic manager behaviour and the supervisor-directed deviance. Similarly, revenge motive towards the organisation partially mediated the relationship between the psychopathic manager behaviour and the organisation-directed deviance. Furthermore, no support was found for the expected moderating role of core self-evaluations in the revenge motive towards the manager – supervisor-directed deviance and revenge motive towards the organisation – organisation-directed deviance relationships. Attitude importance moderated the relationship between revenge motive towards the manager and supervisor-directed deviance; revenge motive towards the organisation and organisation-directed deviance. Moderated-mediation hypotheses were not supported for CSE and were supported for the attitude importance. Additional regression analyses for sub-dimensions were conducted to further examine the hypotheses. Demographic variables were examined through independent samples t-tests, and one-way ANOVAs. Finally, findings are discussed; limitations, suggestions and implications are presented.