Algılanan liderlik tarzlarının çalışan sesine etkisinde örgütsel güvenin rolü ve bir araştırma
Impact of percieved leadership styles on employee voice with the role of organozational trust and a research
- Tez No: 464416
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik tarzları, Örgütsel güven, Çalışan sesi, Ses davranışı, Leadership styles, Organizational trust, Employee voice, Voice behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Algılanan liderlik tarzları sosyal bilimlerde çokça araştırılan bir konu olmasına rağmen literatüründe bu anlamda hala boşluklar barındırmaktadır. Liderlik, örgütsel güven ve çalışan sesi gibi, işletmeler ve özellikle insan kaynakları yönetimi için önem arz eden konularla birleştiğinde hem literatür hem de örgütler için faydalı hale gelmektedir. Bunun yanında çalışan sesi hakkında yeterince Türkçe çalışma bulunmaması da yapılan bu araştırmanın önemini arttırmaktadır. Çalışanlar günümüzde bir rekabet avantajı olarak görülmeye başlandığından, çalışan fikirleri yöneticiler için değer taşımaktadır. Bu bağlamda, çalışanların hangi tavırlar karşısında fikir beyan etmeye daha çok yatkın olduklarını anlayabilmek açısından, algılanan liderlik tarzlarının çalışan sesine etkisinde örgütsel güvenin düzenleyici rolünü belirlemeye yönelik bir araştırma yapmak amaçlanmıştır. Güvenin bu etkileşimde moderatör rol oynayacağı düşünülmektedir. Araştırmada verileri toplanırken anket tekniğine başvurulmuştur. İstanbul ve Bursa illerinde otomotiv (üretim) sektöründe görev yapan 262 beyaz yakalı çalışan ile yapılan araştırmada, çalışanların liderlerini daha çok etkileşimci lider olarak algıladıkları görülmüştür. Bunun yanında dönüşümcü, etkileşimci ve tam serbestlik tanıyan olmak üzere üç liderliğin de çalışan sesi üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ancak en fazla etkiye sahip olanın dönüşümcü liderlik olduğu görülmüştür. Bunun yanında, güvenin etkileşimci ve tam serbestlik tanıyan liderlik ve çalışan sesi arasındaki etkileşimde çok az da olsa moderatör role sahip olduğu ancak dönüşümcü liderlik ile çalışan sesi arasındaki etkileşimde herhangi bir rol üstlenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although leadership is widely searched in social science, there is still an important gap in literature about leadership styles. It becomes so vital for literature and organizations when leadership combines with organizational trust and employee voice. Furthermore, this study increases its importance due to there is few empirical research about employee voice in Turkish literature. Because emoloyees are seen as a competitive advantage today, their opinions are valued by managers. In this context, it is aimed to analyze the role of organizational trust on the impact of percieved leadership styles on employee voice, in order to identify the situations and behaviors in which employees tend to speak up. It is estimated that trust will be a modaretor between leadership and employee vocie. In order to collect the data, survey technique was used. There were 262 white-collar employees who work in otomobile sector (production) in Istanbul and Bursa. According to the study, it was found that employees percieve their managers as a transactional leader rather than a transformational leader. Moreover, it was figured out that trust has moderating role, which is weak, between transactional leadership and employee voice and also laissez-faire leadership and employee voice. On the other hand, there is not moderating role of trust between transformational leadership and employee voice.