Sağlık sektöründe uygulanan liderlik tarzlarının çalışanların motivasyonu üzerindeki etkileri
The effectsof leadershipstylesappliedin the health sectoronemployeemotivation
- Tez No: 904128
- Danışmanlar: PROF. ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Motivasyon, Sağlık Sektörü, Leadership, Motivation, Health Sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, sağlık sektöründe uygulanan liderlik tarzlarının çalışan motivasyonu üzerindeki etkisini inceleme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma Konya'nın Selçuklu ilçesinde kamu ve özel sektör alanında faaliyette bulunan üç hastanenin sağlık ve idari çalışanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Evrenden kolayda örnekleme yoluyla alınan örneklemle 309 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Anketlerde liderlik algılarını saptamaya yönelik“Liderlik Yaklaşımı Ölçeği”ve Motivasyon faktörleri için“Çalışan Motivasyonu Ölçeği”olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, IBM SPSS 26.0 Paket Programı ile analiz edilmiştir.Araştırmada sağlık çalışanlarının algıladığı liderlik davranışlarına ve motivasyonlarına etki eden faktörler cinsiyet, yaş, eğitim durumu, bulunduğu kurumun sektör türü, görevi, kıdemi ve aylık gelir durumlarına göre incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının algıladıkları liderlik yaklaşımlarının çalışan motivasyonu üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının motivasyon düzeylerinde etkili-katılımcı liderlik tarzlarının anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda algılanan liderlik yaklaşımlarının çalışanların motivasyonlarını önemli ölçüde etkileyebileceği görülmektedir. Çalışan motivasyonu üzerinde etkili olan lider, kurumdaki sorunları göz ardı etmeyerek ve çalışanlarla iş birliği sağlayarak mevcut sorunlara çözümler bulabilmektedir. Liderler, çalışanların iş hayatının yanı sıra kişisel yaşamlarına da ilgi göstermeli ve destek olmalıdır. Bu durum, çalışan motivasyonunu olumlu yönde etkileyerek verimliliğe etki etmektedir. Çalışanlarının fikirlerini dinleyerek ve onlara karşı açık iletişim kuran lider, çalışanın motivasyon düzeyini artırmaktadır ve kurum içinde birlik duygusu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine the effect of leadership styles applied in the health sector on employee motivation. The research was carried out with the health and administrative employees of three hospitals operating in the field of public and private sector in Selçuklu district of Konya. 309 People were reached with the sample taken from the universe through easy sampling. The online survey method was used in the research. Two scales were used in the surveys: the“Leadership Approach Scale”for determining leadership perceptions and the“Employee Motivation Scale”for motivational factors. The data obtained in the research were analyzed with IBM SPSS 26.0 Package Program. In the research, the factors affecting the leadership behaviors and motivations perceived by health workers were examined according to gender, age, educational status, sector type, duty, seniority and monthly income status of the institution where they are located. As a result of the research, the effect of leadership approaches perceived by healthcare professionals on employee motivation was evaluated. According to the results of the research, it is seen that effective-participatory leadership styles have a significant effect on the motivation levels of healthcare professionals. In this context, it is seen that the perceived leadership approaches can significantly affect the motivations of employees. A leader who has an impact on employee motivation is able to find solutions to existing problems by not ignoring the problems in the organization and cooperating Decently with employees. Leaders should show interest in and support employees' personal lives as well as their business life. This situation affects productivity by positively affecting employee motivation. By listening to the ideas of employees and communicating openly with them, the leader increases the employee's motivation level and creates a sense of unity within the organization.