The relationship between psychological capital and organizational silence: A research on telecommunications sector
Psikolojik sermaye ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki: Telekomünikasyon sektöründe bir araştırma
- Tez No: 464453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTLU ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlilik, umut, iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, psikolojik sermaye, örgütsel sessizlik, telekomünikasyon sektörü, Self-efficacy, hope, optimism, resilience, psychological capital, organizational silence, telecommunications sector
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Günümüzde, bilhassa telekomünikasyon sektöründe, pek çok organizasyon çalışanlarından örgütsel problemler karşısında yorum yapmalarını, sorumluluk almalarını ve daha yaratıcı olmalarını istemektedir. Bir organizasyonda, her ne sebep altında olursa olsun, çalışanların bilgilerini ve düşüncelerini kasıtlı olarak saklaması örgütsel gelişim ve değişimin önündeki en büyük engellerden biridir. Esasen örgütsel sessizlik davranışı olarak bilinen bu durum, gelişen organizasyonlar tarafından arzu edilmez. Bu çalışma, çalışanların örgüt içinde sergiledikleri sessiz kalma davranışlarının bireysel olarak sahip oldukları psikolojik sermayelerinden etkilenip etkilenmediğinin araştırılması için gerçekleştirilmiştir. Farklı demografik özelliklere sahip 200 telekom sektörü çalışanı üzerinde yüzyüze görüşme ile dağıtılan anketler yoluyla katılımcı verileri toplanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda psikolojik sermayenin örgütsel sessizlik üzerinde negatif yönlü ve anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, many organizations mostly in telecommunications sector intensely request their employees to comment on organizational problems, accept more responsibility and become more creative to provide organizational development. In an organization, the situations which employees deliberately withhold their information or opinion for any reason whatsoever is one of the major obstacles for organizational change and development. Essentially, this is known as organizational silence behavior and would not be desired by thriving organizations. The purpose of this study was to investigate whether there is a relationship between psychological capital along with its subdimensions and the reasons for organizational silence behavior of employees. The research sample was chosen from the telecommunications sector employees in Istanbul. The questionnaires were delivered via face to face meeting to 200 participants from a various range of age, educational status, title, and departments. According to the results of the statistical analysis, a negative relationship was found between the psychological capital and organizational silence.