Macar halk masalları ve söylenceleri ile İslamiyet öncesi Türk destanlarındaki ortak motifler
Common motifs in Hungarian folktales and legends and pre-İslamic Turkish epics
- Tez No: 464519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Macar Masalları, Türk Destanları, Köken Efsaneleri, Motif, Old Hungarian Folktales, Turkish epics, legends, motive
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Bu çalışmada, ilk Macar kroniklerinde yer alan Sihirli Geyik, Tuğrul Kuşu gibi söylenceleri ve eski Macar masalları ile İslamiyet öncesi Türk destanları ve sözlü edebiyat metinleri karşılaştırılarak ortak motifler tespit edilmiştir. Türkolojiyi ikinci milli bilim dalı ilan eden Macarların kökenleriyle bağ kurabilmek amacıyla Türk halklarının dillerini ve kültürlerini araştırdıkları bilinmektedir. Bizim amacımız arkaik sayılabilecek özellikler taşıyan Türk destan ve halk edebiyatı metinleriyle Macarların kendi arkaik kahramanlık epikleri addettikleri bu söylence ve masalların motiflerindeki düşünce dünyasını, inanışları, mitolojiyi Türkiyat – Türk bakışıyla incelemektir .
Özet (Çeviri)
In this study, Legends in early Hungarian chronicles such as Sihirli Geyik (Magical Deer), Tuğrul Kuşu (Tugrul Bird), early Hungarian tales, Pre-Islamic Turkish epics and oral literature texts compared and with this way common motifs were determined. It is known that to establish a link with the Hungarian descents that accepted Turcology as the second national discipline, Turkish languages and cultures are searched. Our aim is to analyze Turkish legends and folktales that might have archaic features and the world of thoughts, belief, mythology in the motifs of these legends and tales in which Hungarian people reckon their own archaic heroism epics with Turkish studies – Turkish perspective.