Ankara yöresinde bağlama düzeni ile icra edilen ezgilerin çalım tekniklerinin incelenmesi
Examination of melody play techniques performed with bağlama tuning in ankara region
- Tez No: 464609
- Danışmanlar: PROF. LEYLA TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Bağlama Düzeni, Ankara Yöresi, Baglama, Baglama Tuning, Ankara Region
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ankara'da eski zamanlarda“cümbüş”adında müzik ve dans içerikli eğlenceler düzenlenirdi. Kendi içinde bir disiplini olan bu eğlencelerin belirli kuralları vardı. Edep ve terbiye içerisinde yapılan bu eğlencelerde küçükler büyüklere saygı gösterir, sözünü dinlerdi. Karşılıklı sevgi ve saygı ortamı olan bu etkinliklerin en önemli çalgısı bağlama olmuştur. Bağlamada kullanılan akort sistemlerine“düzen”adı verilir. Bağlamada çok sayıda düzen kullanılır. Bu düzenlerden en sık kullanılanlarından biri de Bağlama düzenidir. Ankara yöresinde; Bağlama düzeni ile çalınan, düzenin karakterini belli eden, teknik olarak zor olan eserler mevcuttur.“Ankara Yöresinde Bağlama Düzeni ile İcra Edilen Ezgilerin Çalım Tekniklerinin İncelenmesi”isimli bu çalışma; yörede Bağlama Düzeni ile çalınan eserlerin üzerinde uygulanan tezene şekilleri ve çalım tekniklerini inceleyip, nota üzerinde göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada bağlamada düzen kavramı ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, Bağlama düzenine anlatılan diğer düzenlerden biraz daha fazla değinilmiştir. Tespit edilen tezene şekilleri ve teknikler incelenmiş, ezgiler üzerinden alınan örneklerle desteklenerek açıklanmıştır. Son bölümde ise tespit edilen bu ezgilerin ayrıntılı bir şekilde yazılmış olan notalarına yer verilmiştir. İncelemeler sonucu yörede Bağlama Düzeni ile çalınan ezgilerle birlikte, bu ezgilerin üzerinde uygulanan birçok teknik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Ankara, music and dance performances called“cümbüş”were organized in old times. These shows used to have their own disciplines and rules. In these entertainments where propriety and decency were of high importance, the young ones used to respect elders and listen to their words. The most important instrument in these activities, where mutual love and respect were reflected, has become baglama. The tuning systems used for baglama are called“order”. A large number of orders are used in baglama. One of the most frequently used tuning system is Baglama order. In Ankara region, many works played in this Baglama tuning, which reflect the characteristic of the order and are technically difficult, have existed. This study named“Examination of Melody Play Techniques Performed with Baglama Tuning in Ankara Region”aims to show musical notes by analysing play techniques and plectrum styles applied to melodies played by Baglama Order. The concept of order in baglama is examined in depth and a deeper focus is given to the Baglama order comparing the other orders in this study. Detected plectrum styles and techniques are analysed and explained with the support of melody excerpts. In conclusion, detailed musical note forms written for these identified melodies are presented. As a result of the studies, many of the techniques that have been applied to these melodies have been identified, along with the melodies played by Baglama Tuning in the region.