Muhalif bir medya pratiği olarak 'Halk TV' örneği
A dissident media practice: the case of 'Halk TV'
  1. Tez No: 464629
  2. Yazar: ONUR ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Medya, Alternatif Televizyon, Muhalif Medya, Halk TV, Alternative Media, Alternative Television, Dissident Media, Halk TV
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Televizyonun asıl ortaya çıkış nedeni uzak diyarları göstermektir. Ancak icadının ardından geçen sürede siyasi ve ticari açıdan yapay işlevler edinmiştir. Günümüz egemen medyasının bir kaç büyük şirket etrafında yoğunlaştığı yayıncılık sektörü içinde kâr amacı gütmeyen, mevcut hiyerarşik yapıyı kırmaya çalışan alternatif medya araçlarının geliştirilebilmesi, demokratik katılımın sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de de neo-liberal siyaset ve ekonominin baskısı altında, anaakım medya çevriminin dışında başka pratikler filizlenmeye başlamıştır. Özellikle 2013 yılındaki Gezi Parkı Protestoları yaşanırken anaakım medyada topluma yansıtılmayan haberleri geniş kitlelere ulaştırabilmek için“muhalif medya”örnekleri kendilerini daha görünür hale getirmişlerdir. Bu örneklerden biri de Halk TV'dir. Bu çalışmada alternatif televizyon yayıncılığı açısından Halk TV'nin 'muhalif medya' kavramı çerçevesinden baktığımızda“Halk için haber”ibaresini hangi çizgide sürdürebildiği ve konvansiyonel medya anlayışına nasıl bir alternatif sunabildiği ele alınmıştır. Çalışma için gerekli veriler Halk TV çalışanlarıyla derinlemesine görüşmeler yapılarak ve televizyon yayınlarının analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular sonucunda alternatif medya kavram ve teorilerine Halk TV üzerinden bir katkı yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main reason in the emergence of television is showing the distant lands. But after the invention of artificial function of time it has gained in political and commercial terms. Today's dominant media of a few large companies around the non-profit sector is concentrated in the publishing, development of alternative media have tried to break the existing hierarchical structure, is of paramount importance to ensure democratic participation. In Turkey, under pressure from the neo-liberal politics and the economy, another practice outside of the mainstream media cycle it has begun to sprout. Especially in 2013 Gezi Park Protests taking place in society are not reflected in the mainstream media news to reach a wide audience;“dissident media”have made themselves more visible examples. One such example is the Halk TV. In this study, alternative television broadcasting in terms of Halk TV's“dissident media”, when we look at the concept framework“news for the public”, which can be maintained in the lines and phrases are discussed how they can offer an alternative approach to conventional media. Making in-depth interviews with Halk TV employees required data for the study were obtained by analyzing and television broadcasts. The findings of this study with the results obtained with the alternative media concepts and theories Halk TV is intended to make a contribution through.