Performans yönetiminde; pozisyon esaslı çalışma ve performans değerlendirmede Eti Maden uygulama örneği
Work based on posi̇ton and performance management system in publi̇c organi̇zati̇on: Eti̇ Maden appli̇cati̇on
- Tez No: 464662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Sektörü, Performans, Performans Ölçümü, Performans Yönetimi, Public Sector, Performance, Performance measurement, Performance Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Devletin başarılı olamadığı kurumların kamu tekelinden çıkartılıp özel sektöre devredilmesi anlamına gelen özelleştirme uygulaması 1980'li yıllardan bu yana yoğunlaşarak günümüze kadar gelmiştir. Ancak devletin piyasada başarısız olması nedeniyle hiçbir zaman başka bir kuruluşa bırakamayacağı faaliyet alanları da bulunmaktadır. Buradan hareketle tek çıkar yolu halihazırda devam eden bu asli aktivitelerin başarısının arttırma yolundan geçmektedir. Bir başka ifadeyle, bu aktivite sahalarında devletin performansının rehabilite edilmesi kaçınılmazdır. Bu düşünceyle devletin kendi başarısız durumuna çözüm yolu olarak kamu alanında tekrardan yapılanma kapsamında yeni kamu yönetimi düşüncesi ortaya atılmıştır. Kamu piyasasında“performans ölçümü ve performans yönetimi”bu düşünce paralelinde alan taramasında yer bulmuştur. Bu düşüncenin temelinde, kaynakların ne denli etkin, etkili ve ekonomik şekilde kullanıldığı ve diğer yanda sunulmakta olunan hizmetlerin kalite durumu vb. gibi sorulara yanıt aranmaktadır. Bu sorulara yanıt bulmak maksadıyla birçok ülkede performans yönetimi ve ölçüm uygulamalarının gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Bu çerçevede tezin esas amacı kamu piyasasında performans yönetim ve ölçüm durumunu irdelemektir. Bu amaç paralelinde Eti Maden İşletmeleri Performans Uygulaması ve Fonksiyon Esaslı Çalışma Sistemi araştırma konusu yapılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda Fonksiyon esaslı çalışma ile iş süreçleri kısaltılarak, yatay bir koordinasyona geçilmiş, performans uygulamaları ile işletme performansı, karlılığı artarken iç müşteri, çalışan memnuniyeti artmıştır. Eti Maden İşletmesi'nin performans yönetimi ve ölçümü ele alınmış ve performans yönetiminde meydana gelen sıkıntılara ve bunlara ilişkin çözüm önerilerine değinilmiştir. Kamu teşekkülünde tekrar yapılanma ve reform faaliyetleri, performans yönetiminin ve yönetimin bir parçası sayılan ölçümün durumu, kriterleri ve öğeleriyle Türkiye'de kamu alanında performans yönetim ve ölçümü için kullanılmakta olan faaliyetler tezin kapsamı içinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public institutions when the State monopoly means that the transfer to the private sector from privatisation unbundled application concentrating since 1980. But the State never failed in the market due to another organization, so broadcasts business areas. From here, the only way this essential ongoing transaction activity following the success of the auction out of the way. In other words, this activity should be to rehabilitate the State's performance in the field is inevitable. With this in mind, the State's public sector as their failed status solution within the scope of the idea of new public management structure again. Public market“performance measurement and performance management”in parallel with this in mind, has found in the scan area. On the basis of this idea, how resources are used in active, effective and economical way, and on the other hand, the quality of services offered oln etc answer questions such as "are being looked for. In order to find answers to these questions in many countries we see that performance management and measurement applications. In this context, the main objective of the thesis public market is to the State of performance management and measurement.SiIn parallel with this aim, Eti Mine Operations Performance Application and Function based study system have been investigated as the research subject.As a result of the research, the performance based on function-based work has been shortened and horizontal co-ordination has been applied to the performance and the profitability of the business performance has increased and the satisfaction of the customer/employee has increased.Eti Mining Management's performance management and measurement are addressed and the difficulties in performance management and suggestions for solutions are addressed in parallel with this purpose in the reorganization and reform public formation activities, performance measurement, which are considered part of the Administration and management status, criteria and elements of public sector performance management and measurement in Turkey has been used for activities within the scope of the thesis.