Birey – örgüt uyumunun tükenmişliğe etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü: Hizmet sektöründe bir araştırma
Mediation role of organizational commitment in the context of individual-organization accord and burnout: A research in service sector
  1. Tez No: 464668
  2. Yazar: MÜJGAN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. HAYDAR ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birey-Örgüt Uyumu, Tükenmişlik, Örgütsel Bağlılık, Individual-Organization Accord, Burnout, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Örgütler temel amaçları olan varlıklarını sürdürebilmek için insan faktörünü göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Bu da örgütün birey örgüt uyumunu ve örgütsel bağlılığını sorgulamasını ve bu bağlamda gelişen sorunların çözümüne yönelik bilimsel çalışmaların oluşumunu sağlamıştır. Bu araştırmanın amacı, İzmir- Selçuk Belediyesi çalışanlarında birey-örgüt uyumunu, tükenmişlik düzeylerini belirleyerek, bazı demografik değişkenlerle (yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, medeni hali, çalışılan birim, günlük çalışma süreleri, gelir durumlarını algılama) farklılaşıp farklılaşmadığına bakmaktır. Aynı zamanda bu çalışmayla hizmet sektöründe çalışan bireyin, örgüte bağlılığı oranında tükenmişlik sendromu ile olan ilişkisi neden ve sonuçları hakkında kavramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Bu çalışmada, çalışanlarının örgüt uyumu, tükenmişlik olgusu ve kuruma olan bağlılıklarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Maslach Tükenmişlik (Burnout) Envanteri: Ölçek, Christina Maslach ve Susan Jackson (1981) tarafından geliştirilmiştir. Maslach tükenmişlik envanteri, 22 soruyu kapsayan ve yaşanan tükenmişliğin üç boyutunu değerlendiren, üç alt ölçek (Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma ve Bireysel Başarı) içerir. Kişisel Bilgi Formu: Demografik özellikleri saptamak amacıyla oluşturulan anket, işgörenin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni hali, çalışma yılı ve unvan gibi 12 sorudan oluşmaktadır. Örgütsel Bağlılık Anketi: İşgörenin örgüte bağlılıkları, Allen - Meyer tarafından geliştirilen üç boyutlu (Duygusal Bağlılık, Devam Bağımlılığı ve Normatif Bağlılık) ve 18 ifadeden oluşan örgütsel bağlılık ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırmanın örneklemini, İzmir- Selçuk Belediyesi çalışanlarının arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 214 katılımcı oluşturmuştur. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) ve AMOS Paketi kullanılmıştır. Bu çerçevede, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ANOVA istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; birey-örgüt uyumu ve boyutlarının bağımlı değişken olan tükenmişlik ve örgütsel bağlılık ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizations have to consider human factors in order to maintain their primary aims of existence. This ensured organizations to question their individual-organization accord and organizational commitment and the creation of scientific studies aimed at solving problems that occur within this context. The purpose of this study is to determine the levels of individual-organization accord and burnout in İzmir – Selçuk Municipality employees, and to see if they differ between some demographic variables (perception of age, gender, educational background, marital status, employing unit, daily working hours and income status). Also, with this study, the relationship of the level of organizational commitment and burnout syndrome of an individual working in service sector was approached conceptually regarding the reasons and results. In this study, we strived to determine the impact of organizational accord of employees on the burnout phenomenon and their organizational commitment. Accordingly, Maslach Burnout Inventory: Scale was developed by Christina Maslach and Susan Jackson (1981). Maslach burnout inventory includes three subscales (Emotional Burnout, Desensitization and Individual Success), which evaluate the three dimensions of burnout through 22 questions. Personal Information Form: Survey, which was created to determine demographic features, consists of 12 questions such as the age, gender, educational background, working year and title of employee. Organizational Commitment Survey: Organizational commitment of employee was measured with three dimensional (Emotional Commitment, Continuation Commitment and Normative Commitment) organizational commitment scale consisting of 18 statements developed by Allen – Meyer. Research sample consisted of 214 participants chosen from İzmir – Selçuk Municipality employees by simple random sampling. Data was obtained through face-to-face survey method. For analysis of the data collected in the research, Statistical Package for Social Sciences (SPSS) and AMOS Package were used. Within this scope, ANOVA statistical methods were used to determine relations between variables. As a result of the study, it was noticed that individual-organization accord and levels have a significant positive relationship with burnout and organizational commitment.