The sequential impact of charismatic leadership andorganizational confidence in knowledge work
Bilgi çalışmasında karizmati̇k liderliğin ardışık etkisive örgütsel güven
  1. Tez No: 464669
  2. Yazar: YAHYA MOHAMMED YAHYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VALERİA GIANNOTTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: charisma, confidence, leadership style, knowledge, charisma, confidence, leadership style, knowledge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma başarılı, modern organizasyonlar yapma amacı ile bu alandaki üç önemli kavram üzerinde ilgilenmektedir, onlar: karizmatik liderlik, örgütsel güven ve bilgi çalışması. Bu üç kavramın düzeyleri ve ilişkilerinin doğasını ve bunların etkilerini üniversitenin eğitim ortamı içinde karakterize etmeyi amaçlamaktadır. Bölüm başçıları, dekanlar ve onların yardımcılarından anket verileri toplapmak amacıyla Kirkuk'te (Irak) Al Qalam Üniversitesi, Türk Hava Kurumu (Ankara), Salahaddin Üniversitesi (Erbil/Iraq) saha çalışması olarak seçilmiştir. Anket çalışması, Tezin ampirik veri toplama tarafının ana yöntemi olmuştur ve dört bölüme ayrılmıştır; anketi cevaplayanlardan (bölüm başçıları, dekanlar ve yardımcıları) rektörün karizmatik özellikleri ile ilgili, örgütsel güven düzeyleri ve çalıştıkları ortamdaki bilgi çalışması hakkında görüşlerinin verilmesi istendi. Bir kaç tane istatistiksel yöntemler kullanılarak araştırma modelinin testi üç ana araştırma değişkenler arasındaki anlamlı ilişkileri (karizmatik liderlik, örgütsel güven, bilgi çalışması) içeren hipotez ile yapılmıştır. Çalışmanın en önemli verileri araştırmanın sürdürüldüğü üniversitelerde örgütsel güvenin yüksek seviyede olduğu ile temsil edilmektedir, onlar; liderlikte güven, meslektaşlarında, sistemde ve politikalarda güven. Bununla birlikte bilgi çalışmalarında da yüksek düzeylere ulaşılmıştır; bunlar ise bilginin uygulanması ve paylaşımı, ve stratejik vizyon, kişisel risk, çevre duygusu, takipçilerine olan duygu ihtiyacı ve koşulsuz davranış ile anlatılan karizmatik özellikler ile temsil edilmiştir. Sonuçların da sunduğu gibi, ana ve ikincil araştırma değişkenlerinin arasında önemli pozitif ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, bahsı geçen üniversitelerde liderliğin, örgütsel güveni desteklemek ve bilgi çalışmasını teşvik etmek için rehberlik edilmesini gerek görmüştür ve gereken amaçlara ulaşmak için gerekli tüm prosedürlerin yapılması önemlidir. Çalışma çerçevesi dört bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde önizleme ve araştırmanın temel teorik araçları; ikinci bölümde çalışmanın metodolojisi ve önceki çalışmalar anlatılırken; üçüncü bölüm araştırma sonuçlarını ve tartışma bölümünü; ve son dördüncü bölüm ise sonuç ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
The study deals with three important concepts in order to make successful modern organizations and they are; charismatic leadership, organizational confidence and knowledge work. It aims at characterizing the levels of these three concepts inside the educating environment of the University and the nature of the relationships and their effects. The college of Al Qalam in Kirkuk/ Iraq, University of Turkish Aeronautical Association-Ankara, Salahaddin University-Erbil/ Iraq were chosen as field study by gathering data from head departments, deans and their assistant using questionnaire. The questionnaire were the main method to collect the data of the practical side and it includes four parts in where the ones who answer it (head of departments, deans and their assistants) they were asked to give their opinion regarding the charismatic characteristics of the rector, the levels of the organizational confidence and the knowledge work in the colleges in where they work and the identical information about them. By using several statistical methods the test of the research model had been done with its hypothesis which is related totally to the existence of significant relationships between the three main research variables (charismatic leadership, organizational confidence, knowledge work). The most important results of the research represented in the high levels of the organizational confidence in the Universities where the study had been done which are confidence in leadership, confidence in colleagues and confidence in systems and policies also high levels of the knowledge work, represented by applying and sharing the knowledge, and frequent levels of the charismatic characteristics which are strategic vision, personal risk, sense to the environment, sense to the followers needs and unreserved behavior. Results also show that there are significant positive relationships between most of the main and secondary research variables. The study concludes that it is necessary for the conduct leadership in the pointed Universities to have the characteristics which may support organizational confidence and encourage the knowledge work and it is necessary to take all the required procedures for this purpose. The study frame includes four chapters; the first one deal with theoretical tool of the main concepts of the research, while the methodology and the previous studies are previewed in chapter two, the third chapter is specified for presenting the research results and discussion and in the last chapter the conclusions and recommendations are stated