Pragmatizmin eğitime uygulanışı ve köy enstitüleri modeli
Application of pragmatismto education and köy enstitüleri model
  1. Tez No: 465502
  2. Yazar: NİLGÜN BULGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI İNÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Pragmatizm, Charles SandersPeirce, William James, John Dewey, Köy Enstitüleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada pragmatizm ve onun eğitime uygulanışı incelenmeye çalışılmıştır. Pragmatizm düşüncesini Charles SandersPeirce ortaya atmış olmasına rağmen, onu William James geliştirmiştir. John Dewey ise bu görüşü eğitime uygulayarak Amerikan eğitim sisteminin tamamen değişmesini sağlamıştır. Pragmatist eğitim yaparak öğrenmeye dayanan, üretici, faydacı, demokratik ve ilerlemeci bir eğitim modelidir. Pragmatist eğitim ülkemizde de 1940–1954 yılları arasında hayata geçirilen Köy Enstitüleri'nde görülür. Bu enstitülerde toplum ve okul işbirliği sağlanmış, bilimsel düşünce rehber olarak kabul edilmiştir. Bundan dolayı Köy Enstitüsü mezunları eğitimde ülkemize hızlı bir gelişme kazandırmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to examine pragmatism and its application to education. Although Charles Sanders Peirce had suggested the idea of pragmatism, it is William James, who has improved it. By applying this view to education, John Dewey has made the American education system change completely. Pragmatist education is an education model that is based on learning by practice. It is also a productive, beneficiary, democratic and progressive model of education. In our country, pragmatist education has was seen in KöyEnstitüleri which worked between the years 1940-1954. In these institutes, collaboration of society and school was provided and scientific thought was accepted as a guide. For this reason, graduates of KöyEnstitüsü have caused rapid development in education our country. KeyWords: Pragmatism, Charles SandersPeirce, William James, John Dewey, Köy Enstitüleri