İnsan kaynakları fonksiyonlarına yönelik adalet algısı ile örgüt kültürü arasındaki ilişki
The relationship between the justice perception of employees about human resources functions and organizational culture
  1. Tez No: 465501
  2. Yazar: NEYLAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ORDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, insan kaynakları uygulamaları, örgüt kültürü, birey örgüt uyumu, Organizational Justice, human resources functions, organizational culture, person organization fit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, işgörenlerin insan kaynakları fonksiyonlarına yönelik adalet algıları ile örgüt kültürü arasında bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırma İstanbul ilinde faaliyet gösteren bir otomotiv firmasının çalışanları arasından seçilen örneklem kapsamında yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında örgütsel adalet ve örgüt kültürü için iki farklı ölçek kullanılmıştır. Soru formunun içerdiği ölçekler, literatürde geçen adalet ölçekleri incelenerek hazırlanmış olan ve geçerlilik güvenilirlik çalışmaları tamamlanan insan kaynakları süreçlerine ilişkin adalet algısı ölçeği ve O'Reilly, Chatman ve Caldwell'in geliştirdiği“Örgüt Kültürü Profili”dir. Örgüt kültürü profili ölçeği, kişi örgüt uyumunu ölçmektedir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel adalet kavramı ve boyutları ele alınmış, ikinci bölümde ise insan kaynakları uygulamalarında örgütsel adalet kavramı incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde örgüt kültürü kavramı ve literatürde yer alan bazı örgüt kültürü modellerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise ölçüm biçimi, araştırma modeli, araştırmada kullanılan istatistik analiz yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler, ölçüm sonucu ortaya çıkan bulgular ve detaylı yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to measure the relationship between the justice perception of employees about human resources functions and organizational culture. The research which is carried out in the scope of the thesis study is conducted in a sample which is selected from the employees of an automotive company in Istanbul. In order to collect data for the research, two different scales are used for organizational justice and organizational culture. The scales of the question form are the justice perception which is about human resources processes which are prepared by examining of justice scales that have a place in literature and organizational cultural profile developed by O'Reilly, Chatman and Caldwell. Organizational cultural profile scale evaluates the harmony between individual and organization. The research consists of 4 parts. In the first part, the concept of organizational justice and its dimensions are examined in detail. In the second part, the concept of the organizational justice in human resources practices is analyzed. The concept of organizational culture and some models of organizational culture are mentioned in the third part. Lastly, the unit of measurement, research model, the details about statistical analysis method which is used in the study, findings and detailed comments are included in the forth part of the study.