Hac güzergahı olarak İstanbul'un inanç turizmine konu çekim unsurları (19.yüzyıl sonu ve 20.yüzyıl başı)
As a pilgrimage route İstanbul's attraction elements subject to religious tourism (Late nineteenth and early twentieth centuries)
  1. Tez No: 465504
  2. Yazar: NURAY OKUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, İstanbul, Turizm, İnanç Turizmi, Türkiye Tarihi, Ottoman, Istanbul, Tourism, Religious Tourism, The History Of Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Avrupa'da“Sanayi Devrimi”sonrası ortaya çıkan“turizm”olgusu, Osmanlı'da ise ilk kez Tanzimat'la yoğunlaşan sanayileşme çabalarıyla birlikte görülmeye başlanmış; İstanbul'da düzenlenen“Sergi-i Umumi-i Osmani”nin düzenleniş yılı olan 1863, sembolik bir tarih olarak Türkiye'de Batılı anlamda turizmin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Tarihi süreç içinde İstanbul, gerek doğal güzellikleri, gerekse tarihi ve kültürel dokusu ile her zaman merak edilen ve görülmek istenen bir şehir olagelmiştir. Araştırmamıza konu olan 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başındaki Osmanlı İstanbul'unun dini kimliğinin, hac ibadetini yerine getirecek olan Müslümanlar nezdinde önemli bir çekim unsuru olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı; İstanbul'a yapılan İslam dini referanslı seyahatleri, Sultan II. Abdülhamid döneminin şartları ve o dönem yaşanan gelişmeler çerçevesinde irdelemek; devrin İstanbul'unu hac güzergahı olarak tercih edilir hale getiren çekicilik unsurlarını ortaya koymak ve değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The“tourism”phenomenon that had emerged in Europe following the“Industrial Revolution”, started to appear in the Ottoman lands for the first time with the increase in the efforts of industrialization with Tnzimat, 1863 the year“Sergi-i Umumi-i Osmani”(The Ottoman Public Exhibition) was held in İstanbul, has been considered the beginning of the tourism in Turkey in the western sense. Throughout the history, Istanbul, with its natural beauty, historical architecture and culture, has always been a city that is found intriguing and attractive. It's seen that the religious identity of the Ottoman Istanbul in the late nineteenth and early twentieth centuries was an important centre of attraction for the Muslims, who would go on a pilgrimage to Mecca. The objective of this work is to scrutinize the Islamic religious travels to Istanbul, within the conditions and the scene of the Abdulhamid II era; and to assert the attraction elements of İstanbul of this era, which made it a popular stop on the pilgrimage route.