Kaçarlar Dönemi Seyahatnâme yazarlarından Sekine Sultan ve Mihrimah Hanım'ın hac seyahatnâmeleri
The pilgrimage travel book of Sekine Sultan and Mihrimah Hanım who are among the travel book writers of Qajar Period
- Tez No: 595177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLLER NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyahatnâme, Hac Seyahatnâmesi, Kadın seyahatnâme yazarları, Kaçarlar, Sekine Sultan, Mihrimah Hanım, Travel book, Hajj travel book, Female travel book writers, Qajars, Sekine Sultan, Mihrimah Hanım
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kaçarlar Dönemi özellikle İranlılar ile batı arasında etkileşimin hız kazandığı, modernleşme hareketinin kendisini belirgin olarak gösterdiği bir dönemdir. Baş gösteren gelişmeler seyahatnâme yazım türünün revaç bulmasında da etkili olmuştur. Pek çok seyahatnâmenin yazıldığı Kaçarlar Döneminden halihazırda elimizde farklı coğrafyalara yapılan seyahatlerin yazıya aktarıldığı çok sayıda seyahatnâme mevcuttur. Bu seyahatnâmeler arasında hac seyahatnâmelerinin sayısı dikkat çekicidir. Erkek hacılara ait seyahatnâmelerin yanı sıra kadınlar da seyahatnâme yazımına katılmıştır. Çalışmamızda bu dönemde yaşamış eşraftan iki kadının hac seyahatnâmesi; onların kendilerine, ziyaretlerine ve kültürel konulara dair anlatıları incelenmeye çalışılmıştır. Edebi türler içerisinde kendine has bir literatüre sahip olan seyahatnâme yazım türü kendi geleneği içerisinde benzersiz eserler ortaya koymuştur. Bireysel yazım türünün ürünü olan bu eserler kendi zamanlarına dair birincil bilgi verirler. Kaçarlar Döneminden iki İranlı kadın müellifin anlatılarından, kadın portresi hakkında mülahazalar edinmek mümkün olduğu gibi özellikle Osmanlı tasarrufundaki Atabât şehirleri, hicaz bölgesi ve hac güzergâhına dair birincil izlenimler edinmek mümkündür. Bu bağlamda çalışmamızda konuya dair ön hazırlık olması açısından genel olarak seyahatnâme literatüründen ve Fars edebiyatındaki yerinden; özel olarak Kaçarlar dönemindeki durumundan söz edilmiştir. Bundan sonra çalışmamıza konu edindiğimiz Sekine Sultan ve Mihrimah Hanım'ın hayatları ve eserleri hakkında kendi eserlerinden de istifade ile bilgi verilmiştir. Bu bilgilerden sonra müelliflerin genellikle günü gününe serencamlarını yazdıkları eserlerinden kendileri, yaptıkları ziyaretler, kültürel ve tarihi bağlamdaki aktarımları kompoze edilerek sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qajar Period was a time in which the interaction between the Iranians and the West gained momentum and the modernization movement displayed itself manifestly. Such developments also had an impact on the popularization of travel book as a literary genre. From the Qajar Period, where many travelogues were written, we currently have a large number of travel books in which, travels to various destinations are narrated. Among these travel books, the number of pilgrim (haj) travel books is remarkable. In addition to the travel books of male pilgrims, women also participated in the writing of travel books. In our study, the pilgrimage travel book of two women notables who lived in this period; their narratives about themselves, their visits and cultural issues have been studied. Travel book writing genre, having a unique literature in literary genres, has produced unique works within its own tradition. Such works, products within individual writing genre, provide primary information about their time. From the narratives of two Iranian women authors from the Qajar period, it is possible to gain insights about the portrait of women, as well as first hand impressions on the Atabât cities, the Hejaz region and the pilgrimage route under the Ottoman rule. Within this context, as preliminary to the subject of our study, travel book literature and its place in Persian literature, especially during the Qajar period is mentioned. After that, information on the lives and works of Sekine Sultan and Mihrimah Hanım, subject of our study, are provided by references to their works. Following that information, narratives regarding themselves, their visits and culture and history from their work, in which they told daily happenings in general, are presented in a composed manner.