Sosyal medya uygulamaları ve müşteri sermayesi : Bir araştırma
Social media applications and customer equity : A research
- Tez No: 465514
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: social media, social media applications, survey development, customer equity, relationship equity, value equity, brand equity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
İnternet kullanımın yaygınlaşması sebebiyle ortaya çıkmış olan sosyal medya kavramının işletmeler tarafından kullanılmaya başlanması oldukça yeni bir durumdur. Bu tez çalışmasında işletmelerin sosyal medya uygulamalarını gerçekleştirirken dikkat etmeleri gereken unsurların neler olduğunun tespiti, bu unsurları belirlemek üzere ölçek geliştirme çalışmasının yapılması ve sosyal medya uygulamalarının müşteri sermayesi üzerindeki etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bu çalışmada literatür incelemesinin ardından, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı bir araştırma tasarımı benimsenmiştir. Kullanılan nitel ve nicel yöntemler sonucu elde edilmiş olan veriler araştırma yöntemine uygun olarak çeşitli şekillerde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucu sosyal medya uygulamalarının profesyonel olma, müşteriyi dikkate alma ve yenilikçi olma unsurlarından oluşmakta olduğu belirlenmiş ve müşterilerin bir işletmenin sosyal medya uygulamalarını nasıl algıladığını tespit etmeye yönelik bir ölçek ortaya konmuştur. Bunun yanında işletmenin sosyal medya uygulamalarına ilişkin müşteri algısının işletmenin müşteri sermayesiyle anlamlı bir ilişkisinin olduğu ve müşteri sermayesine pozitif etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Elbette bu bulguların, araştırmanın kapsam ve kısıtları içerisinde geçerli olduğu kabul edilmektedir. Çalışmanın sosyal medya kavramına ilişkin literatüre katkıda bulunması ve konu ile ilgili daha önce oluşturulmuş bir ölçek bulunmaması sebebiyle özgün değer taşıdığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Sosyal medya, sosyal medya uygulamaları, ölçek geliştirme,müşteri sermayesi, ilişki sermayesi, değer sermayesi, marka sermayesi.
Özet (Çeviri)
Social media, which has become widely accepted with the expansion of the Internet usage, has recently started to become a business tool. For this reason, the number of academic research in this field is inadequate. The purposes of this research are, to put forward the factors and components for social media management, construction of an academic survey to measure and find out the aforementioned factors and components, and finally investigating the relationship among social media management and customer equity. After a comprehensive review of the literature, both qualitative and quantitative methods were used to collect data for various analyses. Results indicate, social media management is composed of the functions such as being professional, giving importance to customer needs and innovation. Besides, the results also indicate that success in social media management positively affects customer equity. These results are limited to the population of the research and cannot be generalized to whole. Since there is inadequacy in number of the researches on this field, and moreover for the reason that there is no social media management assessment measure constructed before this research is believed to originally contribute to the relevant literature.