Regional imbalances and convergence across regions in Turkey: Evidence from fixed effects model
Türkiye'de bölgesel farklar ve bölgeler arasında yakınsama: Sabit etkiler modeli uygulaması
- Tez No: 465557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ÇAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Politika, Bölgesel Dengesizlikler, Yakınsama, Sabit Etkiler Modeli, Regional Development, Regional Policy, Regional Imbalances, Convergence, Fixed Effects Model
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sanayi Devrimi'nin ardından ülkelerin yaşadığı büyüme ve gelişme süreci, birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunlardan en önemlilerinden biri de ülkeler içerisinde ortaya çıkan sosyo-ekonomik gelişmişlik farklılıklarıdır. Bu farklılıkların ülke içerisinde iç göç, gelir eşitsizliği gibi birçok olumsuz sonuç doğurduğu görülmektedir. Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde başlamış ve Cumhuriyet döneminde de artarak devam etmiştir. Bu tezde Türkiye'de var olan bölgeler arası gelişmiş farklılıklarının nasıl ortaya çıktığı, bu problem üzerine uygulanan politikalar ve bu farklılıkların bugünkü durumu üzerinde durulmuştur. Başta nüfus, şehirleşme ve dış ticaret olmak üzere dokuz farklı sosyal ve ekonomik göstergeyle bölgeler arasındaki bu farklılıkların geçmişteki ve günümüzdeki durumları karşılaştırılmıştır. Bunlara ek olarak bu farklılıkların en önemli göstergesi olan bölgesel gelir değişkeni üzerine yakınsama analizi yapılmıştır. Gelir yakınsaması analizi, bölgelerin kişi başına düşen gelirlerinin zaman içerisinde birbirine yaklaşıp yaklaşmadığını ortaya koymaktadır. Tezimizde 26 NUTS 2 düzey bölgesinin 1987 ile 2011 arası kişi başı gelir verileri kullanılarak sabit etkili panel veri yöntemiyle yakınsama analizi, mutlak ve koşullu olmak üzere iki şekilde uygulanmıştır. Yapılan analizin sonucunda, Türkiye'de 1987-2001 döneminde bölgesel gelir açısından mutlak yakınsamanın görülmediği aksine uzaklaşmanın görüldüğü, 2004-2011 döneminde ise mutlak yakınsamanın görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Aynı dönemler için yapılan ve kamu yatırımları değişkeninin analize sokulduğu koşullu yakınsama analizi sonucunda ise, koşullu yakınsamanın varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the Industrial Revolution some countries has gone through a rapid growth and development process which also led to serious problems. Among the undesired effects of industrialization, one of the most important problem that comes with industrialization process is the socio-economic developmental imbalances across regions. These imbalances seem to lead to several negative consequences such as income inequality and internal migration. Regional imbalances in Turkey started in the last period of the Ottoman Empire and has continued to increase during the Republic period. This thesis focuses on the emergence of imbalances in Turkey, the policies which have been formulated and applied on this problem and the current status of these imbalances. The past and present status of these imbalances are compared with nine indicators such as population, urbanization and foreign trade. In addition, convergence analysis is applied on income variable which is the most important indicator of these imbalances. This analysis reveals that there is a convergence or divergence across regions in terms of per capita income levels in selected time period. In this thesis, absolute and conditional convergence analyses are implemented by using the per capita income datas of 26 NUTS 2 level regions for 1987-2011 period and panel data analysis has been conducted with fixed effects model. As a result of the analysis, there is no evidence for absolute convergence across regions in Turkey between 1987 and 2001 but there is a strong evidence for absolute convergence for 2004-2011 period. The existence of conditional convergence has identified as a result of conditional convergence analysis which has been implemented by using public investments as an additional variable.
Benzer Tezler
- Türkiye'de bölgesel dengesizliklerin giderilmesi ve teşvik tedbirlerinin rolü ve etkinliği
Removal of Regional imbalances in Turkey and the role and effectiveness of incentives
HARUN KAPLAN
- İç göçlerin bölgesel dengesizlik üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of internal migration on regional imbalance: The case of Turkey
AYFER ÖZYILMAZ
- Ekonomik liberalizasyonun bölgesel eşitsizliğe etkisi: Bölgeler, altbölgeler ve iller üzerine bir uygulama
The impact of economic liberelisation on regional disparity: An analysis for regions , subregions and provinces
LÜTFÜ ÖZTÜRK
- Türkiye'de bölgelerarası işsizlik oranı yakınsaması
The regional unemployment rate convergence in Turkey
ŞEYDA DEMİRELLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
EkonometriAtatürk ÜniversitesiEkonometri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET SİNAN TEMURLENK
- Turizm sektörünün bölgelerarası gelişmişlik farklılıklarını gidermedeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of tourism sector in decreasing development differences between regions: A study in Turkey
MERYEM SAMIRKAŞ