Birinci Haçlı Seferi esnasında Doğu Akdeniz'in durumu
The si̇tuati̇on Eastern Medi̇terranean duri̇ng the Fi̇rst Crusade
  1. Tez No: 465559
  2. Yazar: HÜSEYİN KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEL KÜÇÜKSİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Haçlı Seferi, Doğu Akdeniz, Venedik, Cenova, Pisa, Latin Kolonileri, Doğu Akdeniz Ticareti, The First Crusade, Eastern Mediterranean, Venice, Genoa, Pisa, Latin Statement, East Mediterranean Commerce
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada, Birinci Haçlı Seferi esnasında Doğu Akdeniz'in siyasî durumu, İtalyan denizci devletlerin (Venedik, Cenova ve Pisa) sefere olan katkıları ve Lâtin kolonilerinin bölgede gerçekleştirmiş olduğu sosyal, ekonomik ve ticari faaliyetler incelenmiştir. Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'da yıkılmasının ardından Bizans İmparatorluğu (Doğu Roma) evrensel imparatorluk kurma düşüncesi ile hareket ederek Akdeniz'in kaybolan siyasî birliğini sağlamaya çalıştı. Bu durumun Müslümanların Akdeniz'de hâkimiyet kurmaya başlamasına kadar devam ettiği görülmektedir. Müslümanların, Akdeniz üzerinde güç kazanması Akdeniz'in siyasî olarak doğu-batı şeklinde iki kısma ayrılmasına neden oldu. Birinci Haçlı Seferi'ne kadar Müslümanların kontrolünde olan Akdeniz bundan sonra Hristiyan dünyasının idaresine geçti. Akdeniz'deki güç dengesinin ve siyasî yapının değişmesinde Birinci Haçlı Seferi'ne destek veren Cenova, Pisa ve Venedik'in doğrudan katkısı oldu. İtalyan denizci devletler vermiş oldukları destek sayesinde seferin başarıyla sonuçlanmasını sağlarken aynı zamanda burada kurulan Lâtin toplumunun oluşmasında etkili oldu. Doğu Akdeniz topraklarında kurulan Antakya Haçlı Prinkepsliği, Kudüs Haçlı Krallığı ve Trablus Haçlı Kontluğu'nun siyasî ve ekonomik olarak varlıklarını devam ettirmelerinde en büyük desteği İtalyan denizci devletler verdi. Haçlılara yardımları karşılığında bölgede kendi bağımsız yönetimlerini kuran İtalyanlar, kısa sürede doğu-batı arasında devam eden ticaretin önemli güçlerinden biri olmayı başardı. Cenova, Venedik ve Pisa şehirlerinin Doğu Akdeniz'de başlatmış olduğu girişim Haçlıların uzun yıllar bölgede kalmasını sağlamış ayrıca burada kurulan Lâtin kolonilerinin faaliyetleri Avrupa'da sosyal hayatın değişmesinde etkili olmuştu.
Özet (Çeviri)
In this study, the political situation in the Eastern Mediterranean during the First Crusade, Italian Sailors States (Venice, Genoa and Pisa) time that contributions and social which was carried out in the region of Latin colonies, economic and commercial activities were examined. After the fall of the Western Roman Empire in 476 the Byzantine Empire (Eastern Roman) is driven by the idea of establishing universal empire had tried to make political unity lost in the Mediterranean. This situation shows that Muslims in the Mediterranean continued until the start to dominate. Muslims, to gain power over the Mediterranean as political reasons had been divided into two parts to form an east-west. Mediterranean with the First Crusade until control is passed to the Muslims after the administration of the Christian world. The balance of power in the Mediterranean and the change in the political structure supporting the First Crusade Genoa, Pisa and Venice was a direct contribution. Italian sailors thanks to the support they have given state once established here, as well as successfully concluded was instrumental in the formation of the Latin community. Founded in the eastern Mediterranean lands Principality of Antioch, the Crusader Kingdom of Jerusalem and the Crusader County of Tripoli continued presence as the largest support in political and economic state showed Italian sailors. In the region in return for helping the Crusaders Italians established their own independent management, in a short time he has managed to become one of the major forces in the ongoing trade between East and West. Genoa, Venice and Pisa city East of the Crusaders initiative it launched in the Mediterranean has to remain in the region for many years, here also the activities of established Latin colony had been effective in changing the social life in Europe.