Bedâiu's-Sanâi' fi Tertibi'ş-Şerâi' ve Bidâyetü'l-Müctehid ve Nihayetü'l-Muktasid bağlamında ibadetlerde rükün ve şartlar
Ritual and conditions in worships in the context of Bedâiu's-Sanâi' fi Tertibi'ş-Şerâi' ve Bidâyetü'l-Müctehid ve Nihayetü'l-Muktasid
- Tez No: 465583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TIRABZON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbadet, Şart, Rükün, Farz, Vacip, Abdest, Namaz, Oruç, Zekât, Hac, worship, condition, rukun, fardh, vajib, ablution, prayer(salah), fasting, zakah, hajj
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İslam hukuku üç ana kısımdan oluşmaktadır; İbadet, muamelat ve ukubat. İslam hukukunda özel anlamı ile ele alındığında ibadetler beş çeşittir; Abdest, Namaz, Oruç, Zekât ve Hac. Bu ibadetler için son derece büyük öneme sahip olan ve bunları meydana getiren“Şart”ve“Rükün”kavramları tezimizin asıl çalışma alanını oluşturmaktadır. Yani bu çalışmamızda ibadetlerin şartlarını ve rükünlerini inceledik. Bu çalışmayı İslam hukukunun iki ana temsilcisi olan Hanefi ve Maliki mezhepleri ve bu iki mezhebin iki ana kaynağı olan“Bedaiu's-Sanai”ve“Bidayetü'l-Müctehid”eserleri bağlamında ele aldık. Özellikle görüş ayrılıkların olduğu yerlerde karşılıklı olarak delilleri zikredip daha sonra değerlendirmeye tabi tutarak sonuca ulaşmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Islamic jurisprudence (Fiqh) is contains three main parts: Worship (Ibadat), Dealings & Transactions (with people) (Mu`amalaat) and penal low (ukûbât). We tried to explain the worship and its parts in this thesis. There are five kinds of worship in İslamic low : ablution, prayer, fast, alms-giving (zakat) and pilgrimage (hajj). İt constitue the principal field of this thesis that compose condition and basis. That means we observed conditions and basis of a worship in this topic. And this thesis based on Hanafi and Maliki madhhabs. Thus we used two main sources“Badaaiu-sSanai”and“Bidayatu-l Mujtahid”. Especially we referred idea dissimilarity between these madhhabs and touched on reciprocal arguments. After that we evaluated these documents and tried to come through.