İş hayatında kısmi süreli çalışma olgusu ve kamusal düzenlemeler
Public regulation and part-time working in business life
  1. Tez No: 465604
  2. Yazar: MUSTAFA ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: iş sözleşmesi, esnek çalışma, kısmi süreli çalışma, labor contract, flexible working, part time working
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Küreselleşme ve beraberinde ortaya çıkan gelişmeler dönemin koşullarına uygun çalışma biçimlerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu kapsamda iş hayatının esnekleştirilmesi yolunda yapılan düzenlemeler çerçevesinde kısmi süreli çalışma 2003 yılı itibariyle mevzuatımızda yer almaya başlamıştır. Kısmi süreli çalışmayla ilgili 4857 sayılı Kanun ve bu kanuna ait yönetmeliklerde düzenlemelere gidilmiştir. 2003 yılı sonrasında iş hayatında değişim yaşanmaya devam etmiş olsa da kamusal düzenlemeler iş hayatı kadar dinamik bir şekilde değiştirilememiş ve bu nedenle ortaya bazı sorunlar çıkmıştır. Mevcut düzenlemeler iş hayatında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılama açısından çok sınırlı düzeyde kalmaktadır. Bununla birlikte kısmi süreli çalışmayla ilgili var olan sorunların etkilediği işçi ve işveren sayısı her geçen gün artmaktadır. 2012 yılında ülkemizde yüzde 12 olan kısmi süreli çalışan oranı yakın gelecekte daha yüksek oranlara çıkacaktır. Bu nedenle kısmi süreli çalışma alanındaki sorunların çözümü daha da önemli bir düzeye ulaşmıştır. Çalışmamızın amacı mevzuat ve uygulama kaynaklı sorunları tespit edip bu sorunlara çözüm yolları aramaktır. Bu doğrultuda çalışmamızda kısmi süreli çalışmayla ilgili kamusal düzenlemeler uygulama örnekleri verilerek açıklanmıştır. Ayrıca kısmi süreli çalışma hakkında hüküm içermeyen düzenlemelerin kısmi süreli işçilere nasıl uygulanması gerektiği örneklerle ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization and the emerging developments have led to the development of new ways of working. Part-time working on the regulations to flexible work life started to take place in our legislation in 2003. Regulations related to part-time working were made in the Law No. 4857 and by-laws of this law. Even though business life continued to change after 2003, public regulations could not be changed as dynamically as business life and some problems emerged. Current regulations remain very limited to solve the needs of business life. However, the number of workers and employers are affected by the problems related to part-time working is increasing day by day. The rate of part-time workers were 12 percent in our country in 2012 but it will rise to higher rates in the near future. For this reason, the solution of the problems in the part-time working has reached an even more important level. Our goal is searching a solution about legislation and implementation to these problems. In this way, our work has been explained by giving examples of public regulations related to part-time working. It has also been attempted to how regulations that do not contain about on part-time working could be applied to part-time workers.