Memmed Aslan'ın eserlerinde dil ve üslup
Language and wording in Mammad Aslan's works
  1. Tez No: 465608
  2. Yazar: LALA BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Memmed Aslan, Azerbaycan Türkçesi, Azerbaycan Edebiyatı, Azerbaycan şiiri, Dil ve Üslup, Mammad Aslan, Azerbaijani Turkish, Azerbaijan literature, Azerbaijan poet, Language and Wording
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
“Memmed Aslan'ın Eserlerinde Dil ve Üslup”adını taşıyan tez çalışmasında Çağdaş Azerbaycan şairi Memmed Aslan'ın öncelikle eserlerinde ele aldığı konular hakkında bilgi verilmiş, daha sonra şairin dil ve edebiyat hakkında görüşleri değerlendirilmiştir. Şairin şiir kitaplarında yer alan şiirleri üzerine kapsamlı bir dil çalışması yapabilmek için ilk olarak bütün şiirlerinin dizini alınmış, yapılan dizin çalışmasına esasen şiirlerinin dil özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şiirlerinin yanında nesirlerinin de dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. Tezimizin temel amacı şairin eserlerindeki özellikle de şiirlerindeki dil kullanımından yola çıkarak onun dil anlayışını ortaya koymaktır. Böylece Azerbaycan Edebiyatının önemli bir şairi olan Memmed Aslan'ın dil anlayışından hareketle Azerbaycan Türkçesinin kullanımının anlaşılmasına bir nebze de olsa katkıda bulunulmak çalışmamızın diğer bir amacı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis on“Language and wording in Mammad Aslan's works”has introduced insight into the subjects of the contemporary Azerbaijan poet Mammad Aslan's works, along with his works the poet's views on language and literature have been evaluated. In order to do well-rounded research on the language of his poems partaking in his books, firstly they had been collected and conseġuently their features had been presented. Including his poems, the language and wording in his prose had been studied as well. The thesis aims to bring a light to the language and wording in poet's works, especially in his poems. Another goal of the thesis is to contribute to the usage of Azerbaijani Turkic on the basis of Mammad Aslan's concept of language.