Rezerv opsiyon mekanizması ve döviz kuru volatilitesi: Türkiye üzerine bir uygulama
Reserv options mechanism and exchange rate volatility: An implementation for Turkey
- Tez No: 465609
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rezerv Opsiyon Mekanizması, Volatilite, Küresel kriz, Reserve Option Mechanism, Volatility, Global Crisis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
1929 yılı ekonomik buhranından bu yana en büyük ve en derin etki yaratan 2008 küresel krizi, hem dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi olan ABD'den gelişmiş ülkelere yayılması hem de alınan önlemler nedeniyle son derece önemli bir ekonomik kriz tecrübesi olmuştur. Küresel krizin etkilerinin zayıfladığı 2010 yılından itibaren ülke ekonomileri çeşitli önlemler almış ve krizden çıkış stratejileri belirlemişlerdir. Kriz döneminde uygulanan esnek para politikaları nedeniyle, düşük faizle elde edilen fonlar gelişmekte olan ülke ekonomilerine doğru hareket etmiş bu da Türkiye gibi ülkelerde spekülatif ataklara neden olmuştur. Bu nedenle Türkiye, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarı sağlamak için bir takım önlemler geliştirmiştir. Bu önlemlerden bir tanesi de TL zorunlu karşılıkların yabancı para ile tutulmasına imkan sağlayan Rezerv Opsiyon Mekanizmasıdır. Bu çalışmada Rezerv Opsiyon Mekanizmasının döviz kuru volatilitesine olan etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede 2011-2016 döneminde, GARCH yaklaşımı ile Rezerv Opsiyon Mekanizmasının döviz kuru volatilitesine etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucu Rezerv Opsiyon Mekanizması değişkeninin volatiliteyi azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 2008 global crisis, which created the extreme and deepest effect since the economic crisis of 1929, has been a tremendously important economic crisis experience considering its spread from US, one of the most important economies of the world, to other developed countries and the measures taken.National economies have taken various actions and set out exit strategies from the crisis since 2010 when the effects of the global crisis have weakened. Due to the flexible monetary policies applied during the crisis period, funds acquired with low interest rates have moved towards developing country economies and this has caused speculative attacks in countries like Turkey. Therefore, Turkey has taken a couple of measures to ensure financial stability and price stability. One of these measures is the Reserve Options Mechanism which allows TL required reserves to be kept in foreign currency. In this study, the effect of Reserve Option Mechanism on exchange rate volatility is examined. In this context, the effect of GARCH approach and Reserve Options Mechanism on exchange rate volatility has been investigated during 2011 and 2016 period. The result of the study indicates that Reserve Options Mechanism variable reduces volatility.