Birleşme ve satın almaların işletme performansı üzerine etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Effect of mergers &acquisitions on business performance: An application in the Turkish banking sector
  1. Tez No: 465631
  2. Yazar: NİHAT TOPÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. MURAT YAŞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmelerde Birleşme-Satın Alma, İşletme Performansı, CAMELS Analizi, Banka Performansı, Finansal Oranlar, Mergers & Acquisitions, Business Performance, CAMELS Analysis, Bank Performance, Financial Ratios
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada işletmelerin, stratejik bir yönetim kararı olarak gerçekleştirdikleri birleşme ve satın almalar(M&A), birçok yönüyle değerlendirilmiştir. Hem dünyadaki işletmeler hem de Türkiye'deki işletme ve bankalardaki M&A işlemleri tarihsel bir bakış açısıyla araştırılmıştır. Özel olarak bu bağlamda yurdumuzda faaliyet göstermekte olan biri özel yerli mevduat bankası olan Yapı Kredi, diğeri satış sonrası özel yabancı mevduat bankası statüsüne geçen Ingbank (Satın alınma öncesi Oyakbank) için, birleşme-satın alma öncesi ve sonrası arasındaki performans değişimi incelenmeye çalışılmıştır. Amaç M&A işlemlerinin bankanın performansına olan etkisini araştırmaktır. Bu araştırma 2003-2015 yılları arasındaki süreç için yapılmıştır. Bankalar uluslararası bankacılıkta ve Türkiye'de bir performans ölçme ve değerlendirme modeli olarak kabul edilen CAMELS yöntemi ile incelenmiş ve bankaların performans göstergesi kabul edilen 31 değişik CAMELS bileşeni yani banka finansal oranları ayrı ayrı kesikli zaman serisi olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırmadaki bankalardan biri olan Yapı ve Kredi Bankası'nın Koçbank ile birleşme tarihi 2006'dır. Diğer banka olan Oyakbank da 2007 yılında tamamı Ingbank Hollanda tarafından satın alınmıştır. İnceleme yapılırken YKB için 2006 yılı öncesindeki 3 yılın ortalaması bir period olarak alınmış, birleşme yılı referans olarak kabul edilerek sonrasındaki 3'er yıllık period ortalamaları ile mukayeseler yapılmaya çalışılmıştır. Ingbank için de satın alınma yılı olan 2007 referans değer olarak kabul edilmek suretiyle öncesindeki 4 yıl ve sonrasındaki 4'er yıllık periodlar incelenmiştir. Yapılan incelemelerde bu bankalar, hem bankacılık sistemi içinde hem de özellikle kendi grubu olan mevduat bankaları içinde değerlendirilmiş, sonuçta da her iki bankayı ayrı ayrı, mevduat bankaları ile mukayese ederek performanslarındaki değişimle ilgili ortaya çıkan veriler yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, mergers and acquisitions (M & A), which companies have implemented as a strategic management decision, have been evaluated in many ways. M & A transactions in enterprises in the World as well as the enterprises and banks in Turkey, have been explored from a historical perspective. First one is Yapı Kredi engaged in this particular context of private domestic commercial banks, and the other one is INGBANK that changed its status to private foreign deposit bank after sale(before acquisition it was called as Oyakbank). The performance changes between mergers and acquisitions of these two banks, before and after have been studied. The aim is to investigate the effect on the performance of banks in M & A transactions. This research was conducted for the period 2003-2015. The banks were examined by CAMELS method, which is accepted as a performance measurement and evaluation model in international banking and in Turkey, and the bank's financial ratios of 31 different CAMELS components, which are the performance indicators of banks, were evaluated as discrete time series. The merger date of Yapı ve Kredi Bankası with Koçbank, one of the banks in this research, is 2006. The other bank, Oyakbank, was also acquired by Ingbank Holland in 2007. For the YKB, the average of the three years before the year 2006 was taken as a period, the year of the merger was considered as the reference and the comparatives were tried to be made with the following 3-years annual averages. For Ingbank, the purchase year 2007 was taken as reference value and the 4 year period before and 4 years after periods have been examined. In the examinations conducted, these banks were evaluated both within the banking system and especially within their own group of deposit banks. As a result, comparing the two banks with the deposit banks separately, the interpretation of the data about the changes in their performance was tried to be interpreted.