Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde yüklenicinin temerrüdü ve sonuçları
The results of contacter's default in the contract of construction in return for land share
- Tez No: 465646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMREHAN İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yüklenici, Temerrüt (Gecikme), İnşaat Sözleşmesi, Cezai şart, Contractor, Default (Delay), Agreement of the Construction, Penal Clause
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın konusunu“arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde yüklenicinin temerrüdü ve hukuki sonuçları”oluşturmaktadır. Borçlu temerrüdü, borçlunun muaccel olan ve ifa edilebilir nitelikteki borca konu edimini zamanında yerine getirmemesi suretiyle ifada gecikmesi ve bununla birlikte bazı şartların gerçekleşmesi hâlinde ortaya çıkan bir sorumluluk nedenidir. Borcun muaccel ve ifa edilebilir olması temerrüdün temel şartlarını oluşturur. İnşaat sözleşmesinde yüklenicinin asli edim yükümlülüğü ise, inşaatın zamanında tamamlanarak iş sahibine teslimidir. İnşaatın zamanında tamamlanmaması veya tamamlanmakla birlikte teslim edilmemesi, diğer koşulların da bulunması kaydıyla yüklenicinin temerrüdünü oluşturur. İş sahibinin yüklenicinin eseri teslim borcunu ifada temerrüde düşmesi halinde bu temerrütten kaynaklı seçimlik hakları kullanabilmesi için gerekli olan şartlar vardır. Bu şartları yükleniciye uygun bir ek süre verilmesi, verilen bu sürede ifanın gerçekleşmemiş olması ve seçimlik hakların derhal kullanılması olarak ifade etmek mümkündür. İş sahibi ancak bu şartların gerçekleşmesinden sonra seçimlik haklarını kullanabilir. İş sahibince verilen ek süre içinde eserin teslim edilmesi ile veya diğer bir sebeple temerrüt sona ermiş olmadıkça iş sahibi, sürenin bitmesi üzerine, ek süre verilmesine gerek olmayan hallerde ise yüklenicinin temerrüdü üzerine eskiden beri mevcut olan aynen ifa ve gecikme tazminatını talep hakkından başka iki seçimlik hakka sahip olur. Bu kapsamda iş sahibi aynen ifadan vazgeçip müspet zararın tazminini isteyebileceği gibi sözleşmeden dönüp menfi zararın tazminini talep etmek imkânına da sahip olur. (TBK 125/II; BK 106/II)
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“the results of contacter's default in the contract of construction in return for land share”. Deptor's default is a result of responsibility thatoccurs as the deptor fails to performance of a debt at the proper time which is dueand dischargeable, and yet after the occurance of some certain conditions. Thefundamental condition of debtor's default is that the debt is due and dischargeable. In the construction programme, the contractors primitive act responsibility is the completion and the concession of the construction to the business owner on time. In case the construction is not completed and conceded on the required time, with the other circumstances consists of the default of the contractor. There are required conditions for the employer in order to use the elective rights sourced from the default in case of the contractor being in default. These conditions can be stated as: giving an appropriate grace time to the contractor, not realisation of the performance in this time, and immediate using of the elective rights. Employer can use his elective rights after the realisation of these conditions. Unless the default terminates with the delivery of the work in the prolonged time given by the employer, or any other reason, the employer, upon the termination of the time, in the cases where there is no need to give extra time, upon the default of the contractor, gets two elective rights other than the rights of specific performance and delay compensation which are existent all along. In this context, the employer can forsake from specific performance and demand the compensation of the positive damages or has the opportinity of demanding the compensation of the negative damages by quiting the contract. (TCO 125/II; CO 106/II)