Türkiye'de 1980 sonrası maliye politikaları ile gelir dağılımı ve sosyal adalet arasındaki ilişkileri
The relationship between fiscal policy and income distribution, social justice in Türki̇ye after 1980
- Tez No: 465655
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Finance, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Gelirin Yeniden Dağılımı, Maliye Politikaları, Sosyal Adalet, Servet Dağılımı, Income Distribution, Redistribution of Income, Fiscal Policies, Social Justice, Wealth Distribution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yirminci yüzyıl boyunca ve yirmi birinci yüzyıl başında iktisadi düzeni devlet denetimine ve devlet müdahalesine tabi tutmadığınız müddetçe, elde edilen gelirin adilce paylaşımını sağlamanın neredeyse mümkün olmadığı görülmektedir. Birincil gelir dağılımı eşitsizliği denilen devletin iktisadi hayata tesirinin asgari seviyede tutulduğu böyle bir düzende sosyal adaleti tesis etmek olanaksızdır. İkincil gelir dağılımı için devletin müdahalesini yoğunlaştıracak uygulamalar ile sosyal adaletin de nasıl etkileneceği tartışma konusu olmuştur. Kaynak ve işlenmiş verilerden yola çıkılmış, öncelikli olarak bağımlılık ve ardından da regresyon analizi ile bir çeşit faktör analizi yapılmış, maliye politikalarının önce gelir dağılımı eşitsizliği, ardından da literatür taramasıyla sosyal adalet ile etkileşimi ortaya konulmuştur. Maliye politikalarının yanı sıra devletin ikincil gelir dağılımına ilişkin kontrol altında tutulan faktörler ve tutulamayan sair faktörler incelenmiştir. Bu çalışma ile, 1980 sonrası Türkiye'de uygulanan genişletici maliye politikalarının, gelir dağılımı eşitsizliği ve sosyal adalet ile ilişkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout the twentieth century and at the beginning of the twenty first century, as long as the economic order hasn't been subjected to state supervision and intervention, it can be stated that it is almost impossible to ensure the fair distribution of income. In such a system in which the government has minimum control over the economic life as it is named the primary income distribution, it is impossible to establish social justice. The practices that intensify the government intervention for redistribution of income and how social justice will be affected have been a matter of discussion. With this study, the relationship between extended fiscal policies applied in Turkey after 1980 and the income distribution, income distribution inequality and afterwards the social justice is aimed to be revealed. On the basis of resources and processed data, by conducting primarily dependency analysis and then regression analysis and a kind of factor analysis will be carried out and the interaction between fiscal policies first with income distribution inequality then social justice is aimed to be presented.