Örgüt kültürünün işletmelerde inovasyon etkinliği üzerine etkisi: Bir araştırma
The effect of organizational culture on innovation efficiency: A research
  1. Tez No: 465658
  2. Yazar: TUNCER VAYNİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.MURAT YAŞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Denison Örgüt Kültürü, İnovasyon, Culture, Organizational Culture, Denison Organizational Culture, Innovation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnovasyon, son yıllarda bilimsel araştırmalarda üzerinde oldukça çok durulan ve yönetim alanında en çok ilgi gören konuların başında gelmektedir. Örgüt kültürü ise inovasyon faaliyetleri için uygun bir ortamı geliştirip, büyüten önemli bir organizasyonel öğedir. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir bir inovatif ortam yaratmada önemli etkisi olan örgüt kültürünün inovasyon etkinliği üzerine etkisinin belirlenmesidir. Bu amaca ilişkin saha araştırması, sektöründe öncü ve önemli bir telekom firmasında anket tekniği uygulanarak yapılmıştır. İnovasyon etkinliği için Calantone ve arkadaşlarının ölçeği ve örgüt kültürü için Denison Örgüt Kültürü ölçekleri kullanılmıştır. Bu çalışmada, firmada çalışan 468 işgörenden anket dönüşü elde edilmiştir. Hipotezler korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre örgüt kültürünün inovasyon etkinliği üzerinde önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. Analizler en güçlü ilişkinin tutarlılık ve inovasyon etkinliği arasında olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation has become very popular at scientific studies and has drawn so much attention in management field. Meanwhile, Organizational Culture created appropriate climate for innovation activities which increase innovation. The aim of this study is to determine the effect of the innovation efficiency on the organizational culture that has an important effect on creating a sustainable innovative environment. The empirical study related to this aim is applied by using questionnaire technique in a firm in the telecom sector that is leading and important company in the telecom sector. For innovation efficiency Calantone et al's survey and for organizational culture Denison Organizational Culture scales have been used. In this study, 468 completed surveys were returned from employee in the firm. Hypotheses were tested using correlation and regression analysis. The research findings point out the importance of organizational culture on the innovation efficiency. The analyses show that the strongest relationship is between consistency and innovation efficiency.