Sağlık işletmelerinde yenilikçilik kültürünün örgütsel inovasyon etkinliği üzerine etkisi: İstanbul ili kamu hastaneleri örneği
The effect of innovation culture on organizational innovation activity in health care facilities: The case of public hospitals in Istanbul
- Tez No: 621033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SÜHEYL POZANTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Sağlıkta İnovasyon, Örgüt, Örgüt Kültürü, Yenilikçilik Kültürü, İnnovation, Health İnnovation, Organization, Organization Culture, Culture of Innovation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Toplumların yapı taşı olan insanın, yaşam ve yaşam kalitesinin ele alındığı sağlık işletmelerinde inovasyon(yenilik) vazgeçilmez bir unsurdur. İnovasyonun gerçekleşmesinde örgüt, örgüt kültürü, yenilikçilik kültürü ve örgütsel inovasyon faktörleri etkilidir. Bu çalışma yenilikçilik kültürünün örgütsel inovasyon etkinliği üzerine etkisini hedeflemektedir. Bu amaçla İstanbul ilinde faaliyet gösteren iki kamu hastanesinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışmada ilk olarak alan yazın taraması yapılarak teorik bilgiye yer verilmiştir. Sonrasında uygulama bölümünde veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya iki farklı kamu hastanesinde çalışan 281 sağlık çalışanı katılmıştır. Örgütsel inovasyon alt boyutları ile yenilikçilik kültürünün bileşenlerinden, yenilikçilik uygulamaları, örgütsel katılım, örgütsel öğrenme, yenilikçiliğe eğilim, değer odaklılık, yenilikçilik potansiyeli, pazar odaklılık arasındaki ilişkiye yönelik korelasyon analizi sonucunda iki değişken arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda; yenilikçilik uygulamaları, örgütsel katılım ve yenilikçilik potansiyeli alt boyutlarının örgütsel inovasyonu doğrudan ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Çalışma sonucunda, yenilikçilik kültürünün, örgütsel inovasyon etkinliği üzerinde etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovationis an indispensable element in health care businesses, where the building block of societies is addressed to the human, life and quality of life. Organization, organizational culture, innovation culture and organizational innovation factors are effective in the realization of innovation. This study aims at the impact of innovation culture on organizational innovation effectiveness.Forthis purpose, a survey was conducted at two public hospitals operating in Istanbul province. In the study, theoretical knowledge was given by scanning the field literature. Then the survey method was used as a data collection tool in the application section.281 health care workers working in two different public hospitals participated in the study. Organizational innovation sub-dimensions with a component of a culture of innovation, innovation practices, organizational commitment, organizational learning, innovation, trend, value orientation, innovation potential, there is a significant relationship between two variables correlation analysis for the relationship between orientation Sunday it has been found that. Regression analysis showed that innovation practices, organizational participation and innovation potential sub-dimensions directly and positively affect organizational innovation. The study concluded that the culture of innovation had an impact on organizational innovation effectiveness.