Nurbanu Atik Valide Sultan Vakfı'nın sosyal ve ekonomik açıdan incelenmesi 1582-1826
A study of social and economics of Nurbanu Atik Valide Sultan foundation 1582-1826
- Tez No: 465661
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Nurbanu Sultan, Atik Valide Sultan, Vakıf, Üsküdar, Nurbanu Sultan, the Sultan Foundation, Uskudar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 608
Özet
Konusunun genel çerçevesi 990/1582 yılında kurulan Nurbanu Atik Valide Sultan Vakfı'nın sosyal ve ekonomik açıdan incelenmesi olan bu araştırma, dar bir alanda derinlemesine sondaj yaparak farklı bilgilere ulaşmayı amaçlamıştır. Oldukça uzun denebilecek bir zaman boyunca vakfın gelişimi izlenmeye çalışılmış, zamanın uzunluğunun oluşturduğu bu zorluk, konu tek bir vakıfla sınırlı olduğu için aşılabilmiştir. Araştırmamızda vakfiye ve muhasebe defterleri ana malzeme olarak kullanılmış, bunun yanında konu ile alakalı ikincil kaynaklar, hattı hümayun, hüccet gibi belgeler de incelemeye alınmıştır. Klasik dönemde kurulmuş bir sultan vakfı olarak bize hem büyüklüğü hem de işleyişi hakkında önemli bilgiler sunan Nurbanu Sultan Vakfı sahip olduğu malzeme zenginliği ile çok daha zengin araştırmalara konu olabilecek durumdadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, subject of which is to examine the Nurbanu Atik Sultan Foundation (990-1582) with regard to social and economic perspective, is to reach different information in a restricted area. The study tries to follow the development of the foundation for a long time, and the challenges posed by the length of time was left behind as it is limited to a single foundation. In the research, endowment and accounting books have been used as the main material, besides secondary sources relevant with topics such as the imperial orders (hatt-ı humayun) and documents have been examined. Founded in the classical period as a Sultan foundation, Nurbanu Sultan Foundation offers a wealth of important information about its size and functioning to us and the rich material it has might be the subject of further research.