Sovyet devriminin Türkistan'a yayılması ve modern Kazakistan'ın dış politikasına etkileri
The spread of Russian revolution in Turkestan and impact of foreign policy in Kazakhstan
- Tez No: 465683
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekspedisyon, Toprak Meselesi, Sömürgecilik, Usul-i Cedid Okulları, İlminskiy, Kazak Aydınları, Bolşevikler, Alaş Orda, Millileştirme Politikası, Kazakistan Cumhuriyeti, Dış Siyaset, Expedition, İssue of land, Colonialism, Usul-i Cedid School, İlminskiy, Kazakh İntellectuals, Bolshevists, Alash Orda, The Politics of Nationalize, The Republic of Kazakhstan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Rus sömürü ve asimilasyona karşı Kazak Türklerinin içinden doğan tepki, 1905 ve 1917 ihtilalleri arasındaki Kazak Türkleri arasındaki gelişen fikirler bu dönemdeki siyasi hareketler, Rus İhtilalleri ile başlayan değişim sürecinin Kazak Türkleri üzerindeki etkileri ve sonuçları araştırılmaktadır. SSCB'nin dağılmasıyla ortaya çıkan Kazak Cumhuriyetinin uluslararası siyasette petrol ve diğer faktörleri kullanarak, çök yönlü bir dış siyaset yürütmeyi seçmiştir. SSCB'nin dağılmasıyla birlikte Rusya Federasyonu'nun Kazakistan'a yönelik temel politikaları, Yakın Çevre Politikası, Rus Diasporasının korunması, Rusya'nın BDT poltikası bağlamında gelişmiştir. Tezimizde bu tarihsel gelişim çizgisine uyarak Rusya'nın Kazakistan ile ilişkileri analiz edilerek açıklamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Russian invasion towards Kazakh steps that begun in 18'th century, the policy of Russification in Tzarism and Communist period that inherited that policy, the first reaction that begun among Kazakh Turks against Russian exploitation and assimilation, the ideas and political movements that developed between 1905 and 1917 revolutions, the effects and results of this period of change that started with Russian revolutions on Kazakh Turks, te multi-angled international politcs that Kazakh Republic has chosen to conduct according to oil and other factors after its establishment with the disintegration of USSR is studied. Also causes behind Russian Federation's fundamental politics, Close Environment Politics, the Protection of Russian Diaspora, BDT policy of Russia was analysed.