Medya ve demokrasi ilişkisi bağlamında medyanın demokratik rolleri
In the context of media and democracy relation, the democratic roles of the media
- Tez No: 465715
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KİHTİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Medya ve Demokrasi, Medya ve Kamuoyu, Dördüncü ve Beşinci Kuvvet, Media and Democracy, Media and Public Opinion, Fourth and Fifth Powers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Demokrasi kuramının idealize ettiği bir siyasal ve toplumsal sistemin temelini oluşturan; yasama, yürütme ve yargı kurumlarından sonra kamuoyu adına üstlendiği sorumluluklarla kendisini dördüncü kuvvet olarak ikame ettiren medya, demokratik yönetimler için Latince tabirle 'conditio sine qua non' yani olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Demokratik sistemlerin işlerliğini tehdit eden ve aksatan medya oluşumlarını incelediğimizde ise kuvvetler ayrılığının farklı nedenlerden dolayı zedelendiği ülkelerde kamusal ve siyasal gündemin ağırlıklı olarak medya tarafından belirlendiği görülmektedir. Bu durum medya demokrasisine doğru gidişata yol açar. Böyle bir durumda burada en önemli sorun olarak medyayı kimin denetleyeceği konusu karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmamızda, beşinci kuvvet teorisine de değinerek medyanın demokratik rollerinden sapmasına neden olan olgular incelenmeye ve medyanın hangi şartlarda demokrasinin işlerliğini tehdit eden bir unsur haline geldiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the political and social basis system that the theory of democracy idealized, the media is the fourth biggest stamina after executive, legislative and judicial powers. As a saying in Latin, it is being described 'conditio sine qua non' which means ''essential'' especially in democratic regimen. In some countries the media is being misused and it harms the separation of powers. Then the agendas of politics and public are being notably determined by the media. And so, those countries suddenly become a kind of media democracies. In these cases, the biggest problem is that who will be the supervisor of the media organizations. In this context, we mentioned about the fifth power and tried to describe how media could become a threat for democratic process even though it is the part of the democratic system.