Kentleşme sürecinde yaşlılık ve yerel yönetim uygulamaları: istanbul örneği
Aging within urbanization process and local government administrations: istanbul case
  1. Tez No: 465726
  2. Yazar: HAMZA KURTKAPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Yaşlılık Sosyolojisi, Yerinde Yaşlanma, Yeni Kentleşme, Elderly, Aging, Sociology of Aging, Ageing in Place, New Urbanization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Kentleşme, farklı toplumsal değişimleri beraberinde getirmekte ve bu değişim de sayıları giderek artan Türkiye'deki yaşlıların bireysel ve toplumsal hayatında önemli ölçüde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı kentleşmenin yaşlıların hayatında hangi yönde değişimler oluşturduğunu ve bu değişimler ekseninde yerel yönetim uygulamalarının nasıl bir konuma sahip olduklarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma geleneği içerisinde yer alan Fenomenoloji araştırma deseni kullanılarak yaşlılara hizmet veren yerel yönetim aktörleri ve belediyelerde gönüllü çalışan yaşlılarla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Bu mülakatlardan elde edilen veriler kategorik içerik analizine tabi tutularak ilgili literatür ekseninde değerlendirilmiştir. Yerel yönetimlerin yaşlılara yönelik sağlık ve evde bakım başta olmak üzere sosyal destek hizmetlerinin yaşlıların yerinde yaşlanmalarını desteklediği söylenebilir. Diğer taraftan kent belediyelerinin sosyal kültürel faaliyetleri yaşlıları sosyal yaşamda aktif kılmakta ve onların yaşam doyumlarına olumlu yönde katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
New urbanization processes pave the way for different social changes that have important effects on the individual and social lives of the elderly, whose number is increasing in Turkey. The purpose of this study is to determine changes in the lives of the elderly during the new urbanization process and to reveal the position of local administrative practices alongside these changes. Using the phenomenological research design from among the qualitative research traditions for this purpose, in-depth interviews have been applied to local management actors who serve elderly and senior volunteers in municipalities. The data derived from these interviews have been subjected to categorical content analysis and evaluated in the light of the relevant literature. The social support services of local governments for the elderly, especially on health and home care, support their aging in place. On the other hand, the social and cultural activities of municipalities have seniors citizens become active in their social lives and positively contribute to their life satisfaction.