Çatalhöyük mimari öge ve küçük buluntuların ilişkileri ve dağılım analizi
Relational and distributional analysis of architectural features and small finds at Çatalhöyük
- Tez No: 465725
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ÖZBAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çatalhöyük, Neolitik, Sembolizm, Sosyal Organizasyon, Çatalhöyük, Neolithic, Symbolism, Social Organisation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öncesi Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Orta Anadolu Bölgesi'nde yer alan Çatalhöyük yerleşmesi, Neolitik Dönem'e tarihlenir (MÖ kal. 7300-6000).“Çatalhöyük Mimari Öge ve Küçük Buluntuların İlişkileri ve Dağılım Analizi”başlığını taşıyan bu çalışmada, Çatalhöyük'te, 1961-1965 ve 1993-2009 yılları arasında, Güney Alan'da ortaya çıkarılan 233 binadaki mimari ögeler ve küçük buluntularda görülen sembolik ögeler incelenmiştir. Söz konusu ögelerin yatayda ve dikeyde dağılım analizlerinin yapılmasıyla sembolik öge açısından zengin olan binalar sosyal organizasyon açısından ele alınmış ve bu binaların bir kontrol mekanizması olarak işleyip işlemediği irdelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmamızda“Taşınmaz”ve“Taşınabilir”ögeler ana kategorilerinde ele aldığımız sembolik ögelerin yatay (mekânsal) ve dikey (zamansal) dağılım analizlerinden elde edilen sonuçlar, yerleşmedeki sosyoekonomik verilerle birlikte değerlendirilmiş ve sembolik öge bakımından zengin olan evler ile bu düzenlemenin daha az yoğunluk gösterdiği ve/veya hiç görülmediği evler arasındaki farklılığın oluşmasında sembolizmin nasıl bir rolü olabileceği tartışılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Çatalhöyük located in Central Anatolia is dated to Neolithic Period (7300-6000 cal. BC). In this thesis, titled as“Relational and Distributional Analysis of Architectural Features and Small Finds at Çatalhöyük”, the symbolic features on the architectural elements and small finds found in 233 buildings in South Area during the excavations carried out between 1961-1965 and 1993-2009. By analysing the spatial and temporal distributions of these symbolic features, the buildings which are rich in symbolic elements are evaluated within the scope of social organisation and it is aimed to understand whether these buildings operate as control mechanisms among others. Within this context, the results obtained from the spatial and temporal analyses of these symbolic features, which are divided into two main categories as“Immobile”and“Mobile”objects in this thesis, are evaluated together with the socioeconomic data obtained from the settlement. It is intended to discuss how symbolism would play a part in the emergence of difference between the buildings rich in symbolic features and the buildings that tend to be less elaborate and/or the ones lack of symbolic features.