Filistinli edebiyatçı Bâsim Hendekcî ve Kınâ'un bi Levni's-Semâ romanının edebî tahlili
Palestinian author Basim Khandaqji and a literary analysis of his novel Qināʿun bi-Lawn al-Samāʾ
  1. Tez No: 992920
  2. Yazar: ZEHRA ÖZDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SAMİ SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Filistin, Arabian literature, Palestine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çağdaş Filistin edebiyatının dikkat çeken isimlerinden Bâsim Hendekcî'nin Kınâ'un bi Levni's-Semâ (Gökyüzü Renginde Bir Maske) adlı romanını edebî açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. Filistin'in işgal, sürgün ve kimlik kaybıyla şekillenen tarihi, romanda bireysel bilinç, toplumsal hafıza ve metaforik anlatım üzerinden ele alınmaktadır. Hendekcî, bu eserinde Filistin direnişini salt siyasi bir söylem düzeyinde bırakmayarak, edebiyatın sanatsal ve fikrî imkânlarıyla yeniden kurmakta; kimlik, tarih ve bellek arasındaki ilişkiyi tartışmaya açmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve Filistin edebiyatı içindeki yeri ele alınmıştır. İkinci bölümde roman; konu, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman ve mekân unsurları bakımından yapısal bir çözümlemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde eserin anlatım teknikleri, dil ve üslup özellikleri incelenmiş; özellikle üstkurmaca, çok seslilik, metaforik anlatım ve metinlerarasılık gibi postmodern anlatı unsurları açısından değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise romanın tematik yapısı üzerinde durulmuş; işgal, sömürgecilik, kimlik bunalımı, tarih ve hafıza temaları analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, tasvirî ve metin merkezli çözümleme esas alınmıştır. Roman, klasik roman tahlil yöntemleri ile birlikte postmodern anlatı teknikleri açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu tez, Kınâ'un bi Levni's-Semâ romanının Filistin edebiyatındaki özgün konumunu ortaya koymayı ve eserin günümüz Arap edebiyatına sunduğu katkıları ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine, from a literary perspective, the novel Qinaʿun bi-Lawni al-Samāʾ (A Mask the Color of the Sky) by Basim Khandaqji, one of the prominent figures of contemporary Palestinian literature. The historical reality of Palestine—shaped by occupation, exile, and the loss of identity—is addressed in the novel through individual consciousness, collective memory, and metaphorical narration. In this work, Khandaqji does not confine Palestinian resistance to a purely political discourse; rather, he reconstructs it through the artistic and intellectual possibilities of literature, thereby opening a discussion on the relationship between identity, history, and memory. The first chapter of the study focuses on the author's life, literary personality, and his position within Palestinian literature. The second chapter provides a structural analysis of the novel in terms of plot, storyline, characters, time, and space. In the third chapter, the narrative techniques, language, and stylistic features of the work are examined, with particular emphasis on postmodern elements such as metafiction, polyphony, metaphorical narration, and intertextuality. The fourth chapter is devoted to a thematic analysis of the novel, addressing issues such as occupation, colonialism, identity crisis, history, and memory. This study employs a qualitative research method based on descriptive and text-centered analysis. The novel is examined through classical methods of novel analysis as well as within the framework of postmodern narrative techniques. Ultimately, this thesis seeks to reveal the distinctive position of Qinaʿun bi-Lawni al-Samāʾ within Palestinian literature and to highlight the contributions of the work to contemporary Arabic literature.