Female identity constructed through an interaction with images with the help of the female gaze as a 'critical agency' in Tracy Chevalier's girl with a pearl earring (1999).
Tracy Chevalier'ın İnci Küpeli Kız (1999) romanında 'kadın bakışı'nın katkısıyla 'eleştirel özne' olarak imgelerle etkileşimde bulunan kadın kimliğinin inşası
  1. Tez No: 465757
  2. Yazar: ZÖHRE BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Kimliği, Kadın Bakışı, Eleştirel Özne, Cinsiyetçi Öznellik, The Female Identity, The Female Gaze, Critical Agency, Gendered Subjectivity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin ana odak noktası Tracy Chevalier'in romanı Girl with a Pearl Earring (İnci Küpeli Kız) (1999)'de sanatsal tecrübe ile kadın kimliğinin oluşturulması olacaktır. Chevalier'ın bu romanında, sanatsal inşa ve yaratma, tekil ve ayrı kimlikler olmaktan çok sanatsal imgeler olarak görülen kadınların kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamışlardır. Bu yüzden, 'kadın bakışı'nın gücü, erkeğin sanatsal inşa ve yaratma sürecinde bile 'eleştirel özne' olarak bize sunulmaktadır. Bu çalışma Chevalier'ın adı geçen romanının analizinde sanatsal yaratmaya dahil olurken cinsiyetçi öznelliğin ne kadar önemli olduğunu değerlendirecektir.
Özet (Çeviri)
The main focus of this thesis will be the formation of female identity through artistic experience in Tracy Chevalier's Girl with a Pearl Earring (1999). Artistic construction and creation function in Chevalier's novel to give voice to women who are seen as artistic images rather than particular, separate identities. Therefore, the power of 'the female gaze' is presented to us as a 'critical agency' even within the process of artistic creation by the male in art. This study will consider how 'gendered subjectivity', while being involved in the artistic creation, is the critical point in the analysis of Chevalier's Girl with a Pearl Earring.