Hayâl-i Cedîd gazetesi (1-79. sayı) -İnceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler-
Hayâl-i Cedîd newspaper -Research, exhaustive index, selected texts-
  1. Tez No: 465764
  2. Yazar: MUHAMMET KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada 1910-1911 yılları arasında çıkmış olan Hayâl-i Cedîd gazetesinin 1-79. Sayılarının yazar ve konu fihristi çıkarılmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mizah gazeteciliğinin Tanzimat'tan Cumhuriyet Dönemi'ne kadar olan tarihî serüveni ve Hayâl-i Cedîd gazetesinin sâhib-i imtiyâzı Mehmet Rauf'un edebî yönü ve gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Hayâl-i Cedîd gazetesi hakkında bilgi verilmiş ve gazetenin ayrıntılı incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazar adlarına ve konularına göre fihrist yer almaktadır. Dördüncü bölümde seçme metinler bulunmaktadır. Çalışmamızın sonundaki ek bölümünde ise gazeteden seçilmiş örnek sayfalar bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Hayâl-i Cedîd, Mehmet Raûf, Mizah, Gazetecilik
Özet (Çeviri)
This study contains the journalist index and the subject index of the Hayal-i Cedid Newspaper's 1'st - 79'th issues. Dissertation consist of four parts. First part contains the humor journalism's historical evolution between Tanzimat Dönemi and Cumhuriyet Dönemi, information about the Hayal-i Cedid newspaper's publisher Mehmet Rauf's literary style and journalism activities. Second part contains information about the Hayal-i Cedid newspaper and the analysis of the Hayal-i Cedid newspaper. Third part contains a list about the Hayal-i Cedid newspaper's journalist's names and the Hayal-i Cedid newspaper's subjects. Fourth part contains some texts which are selected from the Hayal-i Cedid newspaper. There is an additional part at the end of the dissertation. This part contains some newspaper pages which are selected from the Hayal-i Cedid newspaper.