Türkiye'de siyasi partiler ve lider değişiminin yansımaları üzerine bir inceleme: CHP örneği
A research on the reflections of political parties and leader change in Turkey: the case of CHP
- Tez No: 465810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, CHP, Elit Teorisi, Lider Değişimi, Politicial Parties, RPP, Elite Theory, Leader Change
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Siyasi partiler demokrasinin temel yapı taşlarıdır. Ancak kavramın tanımlanması konusunda yazarlar arasında tam anlamıyla sağlanmış bir görüş birliği yoktur. Bu bağlamda kavram, siyaset bilimcilerin konuya bakış açısına göre farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Bu çalışma ile siyasi partilerde yaşanan lider değişiminin etkileri, topluma ve partiye yansımaları Cumhuriyet Halk Partisi örnek model seçilerek verilmektedir. Çalışmanın amacı, yaşanan her bir lider değişimi sonrasında partide nasıl bir değişim ve dönüşüm olduğunu ortaya koymaktır. Cumhuriyet'in en eski partisi olma özelliğine sahip olan bir partinin bu bakımdan inceleme konusu edilmesi önem arz etmektedir. Atatürk'ün kurmuş olduğu CHP'den başlanılarak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'sine gelinen süreçte yaşananların, temel söylemlerin, değişen siyaset tarzlarının elit teorisi bağlamında ortaya konması ile yürütülen çalışmada dört liderin, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu, parti için arz ettiği önem ve ortaya konan farklı tarzda siyaset anlayışları, özellikle son iki lider karşılaştırmalı olarak verilerek, inceleme konusu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political parties are the fundamentals of democracy. Yet, there is not an agreement between the righters about the accomplishment of the concept. In this sense, the concept is accomplished in different ways based up on the politicians' perspectives. In this study, the effects of alteration of leaders in political parties, reflection of it to the public and the party are given by taking Republican People's Party in hand. The aim of the study is to reveal the alteration and transition after the alteration of each leader. It has importance to examine a party which is on of the oldest parties of Republic. From Republican People's Party which was found by Atatürk, to Kemal Kılıçdaroğlu's RPP and the experiences until this period, basic discources and chancing politic styles by revealing as part of elite theory, it has been studied that the importance of four leader - Ismet Inönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu – and their different political perspectives by comparing the lost two leaders