Türkiye'de bağımsız denetime yön veren düzenlemeler çerçevesinde denetçi bağımsızlığı
Examining independent auditing in the context of standarts set by Turkish authorities
  1. Tez No: 465956
  2. Yazar: FATMA GOCUKLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEREM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Denetim, Türkiye'de Bağımsız Denetim, Auditing, Independent Auditing, Independent Auditing in Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın temel amacı bağımsız denetime yön veren düzenlemeler çerçevesinde Türkiye'de denetçi bağımsızlığını incelemek olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, bu çalışmada ilgili mevzuat esas alınarak analiz yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla konu üzerinde daha önce yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmaların belirlediği kriterler analiz için baz alınmıştır. Çalışma giriş, yöntem bulgular ve tartışma ve sonuç ve öneriler olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda, Kamu Gözetim Kurumu bu alandaki yasal düzenleme ve uygulamalardaki eksikliklerin giderilmesinde önemli bir konuma sahip olmuştur. Bu anlamda yeni kurulan (Kamu Gözetim Kurumunun) bağımsız denetime ilişkin düzenlemeleri, uluslararası standartlara yükseltmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The ultimate objective of this study was to examine the standards set by Turkish authorities in terms of independent auditing. In this perspective, this study was design as a content analysis in which the standards set by the Turkish authorities are examined in detail and rules were taken as a base for the analysis. The study consists of three sections. The results of the study indicated that all the standards established by the authorities are not enough for setting the adequate independent auditing. The most adequate standards were determined as the standards set by the BDDK and SPK however it was also identified that these standards were also not good by means of political and social independency. Accordingly, it is expected that the new Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority will establish a better standards in the country and will raise the quality of the standards to the international level.