Antalya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin bağımsız denetime bakış açıları
View points of business firms in Organized Industry Zone of Antalya on independent external auditing
- Tez No: 162679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, KGK, Independent Audit, Independent Auditors, UPS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşme ile birlikte işletmelerin uluslararası piyasalarda ekonomik ilişkileri hızla artmıştır. Bu hızlı değişim ve gelişim ile rekabet ortamı uluslararası platformda yeni yasal düzenlemeleri de beraberinde getirmiştir. Ülkelerarası ticari ilişkilerin yoğunlaşması ile birlikte güvenilir finansal bilginin önemi artmıştır. Türkiye'de ticari ilişkilerin yoğunlaşması, uluslararası şirketlerin yatırımlarının artması mali tablolara güveni arttırmıştır. Bu bağlamda mali tabloların bağımsız denetimden geçirilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye'de 1980'li yılların sonunda başlayan bağımsız denetim uygulaması her geçen gün daha fazla şirketi içine alacak şekilde genişlemektedir. Bağımsız denetimin katma değeri yeni yasal düzenlemelerle arttırılmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurumu öncülüğünde başlayan bağımsız denetim çalışmaları Türk Ticaret Kanununda yapılan düzenlemelerle son şeklini almıştır. Antalya organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin bağımsız denetime bakış açılarının araştırıldığı bu tezin birinci bölümünde, denetim sürecinin kavramsal çerçevesi incelenmiş sonrasında denetim ve denetçi türlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de bağımsız denetim uygulama süreci ele alınmış, bu bölümde özellikle uygulamaya yön veren yasal düzenlemeler incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise, Antalya organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin bağımsız denetime bakış açılarına yönelik bir araştırma yapılmış ve sonuçları detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu bölümde özellikle araştırmanın amacı, araştırmanın kapsamı ve yöntemi, analiz verilerine ilişkin bulgular ve öneriler yapılmıştır. Araştırmanın son kısmında elde edilen bulgulara yönelik analiz ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic relations of business firms in international markets have increased rapidly together with globalization. This rapid change and development and also competitive environment have brought about some new legal arrangements in international platform. Together with the strengthen of transnational business connections, reliable financial information has rinsed in importance. The strengthen of business connections and rise of investments of international corporations in Turkey has increased confidence in financial statements. In this context, independent external auditing of financial statements have become compulsory. Application of independent external auditing which started in the late of 1980 in Turkey is expanding by including more companies to its structure every day. Added value of independent external auditing is being tried to increase with new legal arrangements. Independent external auditing studies which started led by Stock Exchange Commission in Turkey, has taken its final form by legal arrangements in Turkish Commercial Law. In this thesis, viewpoints of business firms in organized industrial zone of Antalya on independent external auditing have been researched. Conceptual framework of external auditing process has been investigated and types of external auditing and auditor has been mentioned in the first part of thesis. In the second part, process of application of independent external auditing in Turkey has been discussed and an especially legal arrangement which directs the application of external auditing has been analyzed. At the last part of this paper, viewpoints of business firms in organized industrial zone of Antalya on independent external auditing has been researched and results have been considered in detail. In this part, especially, the purpose, scope and method of research, suggestions and discoveries of analyzed dates have been presented. In the last part, analysis and comments of acquired results have been referred.