Örgütsel psikolojik sermaye ve destekleyici örgüt kültürünün otantik liderlikte rolü: Görgül bir araştırma
The role of psychological capital and supportive organizational culture on the authentic leadership: An empirical study
- Tez No: 465957
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA OMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Destekleyici Örgüt Kültürü, Otantik Liderlik, Psychological Capital, Supportive Organizational Culture, Authentic Leadership
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Modern liderlik yaklaşımları arasında bulunan otantik liderliğin temel özellikleri arasında, etik ve ahlaki değerlere önem vermesi, şeffaf ilişkiler kurabilmesi ve tarafsız karar verebilmesi bulunmaktadır. Örgüt için sahip olduğu en değerli varlık insan unsurudur, bu nedenle çalışan bireylerin umut, iyimserlik, öz yeterlilik ve psikolojik dayanıklılık özelliklerinin geliştirilmesi, örgütün performansına olumlu etki edecektir. Destekleyici örgüt kültürü çalışanların risk ve inisiyatif almalarına, kişisel haklarına saygı duyulmasına, bilginin paylaşılmasına katkı sağlamaktadır. Otantik liderlik, psikolojik sermaye ve destekleyici örgüt kültürü değişkenlerinin bir arada olduğu bir çalışmanın ülkemizde yapılmadığı görülmüştür. Çalışmanın bu açıdan bilimsel literatüre katkı sağlayabileceği değerlendirilebilir. Bu çalışmada psikolojik sermaye boyutları ve destekleyici örgüt kültürünün otantik liderlik boyutları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Açıklayıcı araştırma olarak (experimental design) tasarlanmıştır. Araştırmanın hedef kitlesini Ankara'da bir kamu kurumunda çalışan 810 kişi oluşturmuştur. Yargısal ve kolayda örnekleme teknikleriyle 262 çalışandan elde edilen veriler araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler önceden hazırlanan ve 53 sorudan oluşan likert ölçeği yöntemiyle anlık (cross-sectional) olarak toplanmıştır. Veriler SPSS Statistics 22 ve AMOS 22 programları ile analiz edilmiştir. Hipotezler için yapısal eşitlik modeli oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, psikolojik sermaye ve destekleyici örgüt kültürünün otantik liderlik üzerine önemli bir etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic characteristics of authentic leadership, which is one of the modern leadership approaches, gives importance to ethical and moral values, to be able to establish transparent relationships and be able to give impartial decision. People are the most valuable asset of the organizations, thus the individuals hope, optimism, self-efficacy beliefs and the development of psychological endurance will have a positive impact on the performance of the organization. Supportive organizational culture allows employees to take risks and initiatives. The personal rights of employees are respected and knowledge is shared. Authentic leadership, psychological capital and supportive organizational culture are combination of variables, which were observed that weren't seen in our country. It is considered that this study is an important contribution to the scientific literature can be made. In this study, the dimensions of psychological capital and supportive organizational culture on the dimensions of the effects of authentic leadership were evaluated. Descriptive (experimental design) research is anticipated. Research group of the study consists of 810 persons who work in a public institution in Ankara. Judicial and sampling techniques the data obtained from 262 employees were included in the research A questionnaire consists of 53 questions prepared in advance and the method of instant data (cross-sectional) were collected. The data were analyzed with SPSS statistics 22 and Amos 22 programs. To test the a structural equation model has been built. As a result of research, psychological capital and supportive organizational culture have significant effects on authentic leadership.